Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe.
Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na chili con carne :)
SKŁADNIKI
![chili con carne chili](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgA1XKpyzyYxRjbdCwWMEeYlvT61wk_cBFcq43LyKRAX6mFqHis8KMa9Nadnlhxh4JpBVblkKVaZzLYaqlDu-WBNJgKpYpcbC4JeY4OlJTtUHgQrQ0Pe4X3V8EpR5J8aF5rq4lcpELnkHgx/s400/chili.jpg)
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
mała papryczka chili (bez pestek)
1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej
(lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 puszka pomidorów w kawałkach (400g)
![chili con carne przepis przepis na chili con carne](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfzTF3yzz_0wirYRSF_APWtqqvtdBraBBpSd4-eStzh5OgA2euhbqKv4Q2FvHwXbyisAihsvEEBo3ledVTWU8MWC5Yrz1bqldOZyzzvuzDQJVZGpZ7q8KY2THS1ot1I_DW0Yonr8QhQREz/s320/chili6.jpg)
1 łyżeczka cukru
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka ciemnego kakao
szczypta cynamonu
olej do smażenia
100 g startego sera żółtego
nachosy
kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę z czosnkiem,, po czym dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i kumin. Dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez 5 minut.
Dodajemy wołowinę, rozdrabniamy ją dokładnie (najlepiej za pomocą drewnianej szpatułki), mieszamy i smażymy. Gdy całe mięso będzie ścięte dodajemy pomidory, przecier i cukier.
Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu przez 20 minut (od czasu do czasu mieszając).
Dodajemy fasolę, kukurydzę i przyprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie, by nie było zbyt pikantne!). Dusimy jeszcze przez 10 minut.
Pod sam koniec dodajemy kakao, cynamon i połowę żółtego sera.
Podajemy gorące chili z kleksem kwaśnej śmietany, żółtym serem i nachosami.
Smacznego :)
Mniam jak ja lubię to danie :-)
OdpowiedzUsuńJa też <3 pychotka
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności! Palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :)
UsuńMógłbym to jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuń