piątek, 5 lutego 2016

Czerwone curry z wieprzowiny

Pyszne, aromatyczne tajskie curry z wieprzowiną :)
Jeśli lubicie dania w tajskim stylu - spróbujcie koniecznie curry w takim wydaniu :)
A robi się je bardzo prosto i szybko.
Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :)

SKŁADNIKI
600 g polędwiczki wieprzowej
czerwone curry
1 żółta papryka
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 mała papryczka chili
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka soku z limonki/cytryny
1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
3 woreczki ryżu jaśminowego
świeża kolendra do posypania
(w razie braku bazylia też da radę jak u mnie)
2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Polędwiczki i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili (bez pestek) drobno siekamy.
W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty pastę curry. Następnie dodajemy mięso wraz z żółtą papryką i przesmażamy około 4 minuty na dużym ogniu. Wlewamy mleko kokosowe, wrzucamy chili, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. 
Dusimy około 3 minut. 
W tym czasie doprawiamy sokiem z limonki, sosem rybnym, trawką cytrynową i cukrem. 
Gotowe curry oprószamy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem. Smacznego :)

curry z wieprzowiną
curry z ryżem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz