SKŁADNIKI
![polędwiczki z borowikami polędwiczki wieprzowe z grzybami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjVbolFG93U_bZd55F6r_WP9ZabdwH3T45vJ3dGpa9FL8Ni15OYw1bwiiKLmpEptoVBbknPPKmYWAC5DgbPqEDNiWfjmwnUb022nJU1gwpzcTv5taJUxqj-bEqA3Cd_qolO3-DKdGq44pK/s1600/bor2.jpg)
300g świeżych lub mrożonych borowików
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/2 szklanki bulionu mięsnego
150ml śmietany
200g sera pleśniowego lazur
1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło i oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
![polędwiczki wieprzowe wieprzowe polędwiczki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYLHdux49SVePVpRtUEjgOtAAyaJrWDIsUvDt8Sn9DL13ENZxEUAB-yYtf7esCKCXDwLOfDFalw-wEJC3VKilQJcq5znrFxULCvhLLSXhXGiAC3g1YhzpI5WwzASODVSoNKPnWjKg9QF5B/s1600/bor5.jpg)
Polędwiczki kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości).
Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans.
![polędwiczki z grzybami mięso z pieczarkami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeqxZ9lKsqoRaPn1_nQ6ElLqMHt9FL7dD5YBe2KC4uP_j2AeBS1MfNmQe-5NzQQnm9oCNvQ9SYOygrmd6MgJc6MARpy15avvR1Ekl6zriWjVJD0hue00LsYPeGX6nBFHICxRZ6TMW6_Xm_/s1600/bor6.jpg)
Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy
na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem.
Dusimy kilka minut.
![polędwiczki wieprzowe wieprzowina](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh73GoJSvsN_yGOOQfftoNqIsqUTSMEb3fOL1lPCDOzICRuKxUnSMWHHspSSNm3iKTyg-ADTZcPLytiMo1HRnKukkC5L04fISvj6zsWsctwmJG9qSUwaiDB0lG-NoKy3vaZcN2kKIHsDDBs/s1600/bor7.jpg)
W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy
z obu stron polędwiczki.
![polędwiczki wieprzowe wieprzowian duszona](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjryK_VFnRH9sGBkBwJHOgFvqX_jtU8kGKe8pFLOmiyruGBlFL2nam6gHmS2Q65DZcd1FLzKJXJF9bwkQtjKr3VSDo0rSwMvEJy0Upv6EKNvkWkaNgYsWuJ1mrMeOW3Q7HKKVHLdU2ybtA-/s1600/bor8.jpg)
Dodajemy je do rondla z cebulą i grzybami.
![polędwiczki z serem pleśniowym ser pleśniowy do mięsa](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWk5OGeYWRO53h36zONiofNi2OKqHDBqZ6JeL77yqx8FmSzYOd-B590HjGX4SbbMpZ30WkWnj7PpyXm0CaIQuUTtdHDTB45gG_ueH6GU05TOCNa_w5Prc3VXBA2PmZ-Ojfo28AyN-TPgjv/s1600/bor10.jpg)
Dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę lazur.
Przyprawiamy gałką muszkatołową.
Doprowadzamy do wrzenia i stopniowo wlewamy wino.
Na małym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut, pod koniec
dodając posiekaną natkę.
Podajemy z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente
Wyglada tak pysznie, ze zaluje, ze nie mam zamrozonych grzybow... ale nawet bez nich ta opcja z lazurem brzmi swietnie ;)
OdpowiedzUsuńLubię i polędwiczki i grzybki. Świetne połączenie smakowe w sam raz na taką pogodę,
OdpowiedzUsuńjaka śmietana?
OdpowiedzUsuń18 %, może też być wyżej :)
Usuńdobra zrobiłam z ziemniakami też dobre, boje się polędwiczek bo się "kapcie" robią ale udało się dzięki :* ( to ja od śmietany ;) ) pozdr justyna
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało Pani Justyno :) pozdrawiam
Usuń