Pyszny pomysł na aromatyczne polędwiczki wieprzowe z borowikami w śmietanowym sosie na białym winie. Świetnie sprawdzą się na rodzinnym obiedzie np. w towarzystwie ziemniaków lub kopytek! W dodatku nie są czasochłonne i łatwo się je przygotowuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja -265 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 1 biała cebula 300 g borowików (u mnie mrożone) 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietany 18 % 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę ( w temperaturze pokojowej) kroimy na 2,5 cm plastry, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy do garnka - najlepiej o grubym dnie. Na patelni rozpuszczamy resztę masła.
Szklimy cebulę, aż będzie miękka, dodajemy pokrojone grzyby i smażymy razem kilka minut. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy winem. Odparowujemy wino przez 1-2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy razem 10 minut na wolnym ogniu często, ale delikatnie mieszając. Pod sam koniec dodajemy posiekany koperek. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
1 porcja- 265 kcal - białko - 30 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany - 10 g - błonnik - 2,75 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Wygląda apetycznie! Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńNie dość, że smakowicie wyglądają, to jeszcze czytając przepis "poczułam" ich zapach :) to magia :D
OdpowiedzUsuńZgłodniałem, a u mnie dzisiaj nie ma żadnego mięsa :D
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Aczkolwiek ja musiałabym borowiki zamienić na pieczarki :)
OdpowiedzUsuńJadłabym! ♡ Prezentują się syper, i te składniki- mniam!
OdpowiedzUsuń