środa, 14 grudnia 2016

Świąteczna szynka glazurowana miodem

Pyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :)
Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat.  Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :) 


SKŁADNIKI
szynka2 kg szynki wieprzowej                 

Marynata:
3-4 łyżki oliwy
liść laurowy
3 ząbki czosnku
suszony rozmaryn i cząber
sól, świeżo mielony pieprz

Wywar:
2 marchewki
1 pietruszka
przepisy na świętakawałek selera naciowego
biała część pora
15 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe

Glazura:
kilkanaście goździków
3 łyżki płynnego miodu
100 g cukru 
100 ml czerwonego wina




PRZYGOTOWANIE
Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem.
Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki.

Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (taką ilością, by szynka po dodaniu była cała zanurzona). Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mięso. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. 

Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje.

Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego!
szynka w miodzieprzepisy na Boże Narodzenie
Przepis (z moimi małymi zmianami) pochodzi z książki "Kuchnia Staropolska" .
Możecie ją wygrać w konkursie - recenzja i zasady  konkursu TUTAJ - KILK, KLIK! 

tradycyjne przepisy

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

2 komentarze:

  1. Pieczona szynka to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. To danie uniwersalne, można ją przygotować na setki różnych sposób, a zawsze świetnie (i każdemu) smakuje. Ta prezentuje się bardzo apetycznie- ma piękny kolor, grubą skórkę i założę się, że obłędnie pachnie. Sama nie mam ulubionego przepisu na świąteczną pieczeń i praktycznie co roku eksperymentuję z szynką. Teraz chętnie skorzystam z tego pomysłu : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń