poniedziałek, 12 grudnia 2016

Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem

Pyszne i szybkie - tak w dwóch słowach można opisać to danie. Pół godziny i obiad gotowy! Polecam wam polędwiczki wieprzowe w tym wydaniu :) Świetnie komponują się jabłkiem. Mięso jest mięciutkie, soczyste i aromatyczne!

polędwiczki
SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 210 kcal)
500 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka oliwy
1 biała cebula
1 łyżka mąki (u mnie razowa)
50 ml cydru
1 jabłko
100 ml bulionu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól
świeżo mielony pieprz



PRZYGOTOWANIE
Cebulę siekamy i szklimy na dużej patelni na oliwie. Mięso kroimy na 2,5 cm medaliony. Oprószamy mąką i dokładamy do cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko i musztardę i przysmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u na ziemniaki z wody i sałata lodowa.
Smacznego :) 


medaliony


 1 porcja  - 210 kcal
- białko - 110 g
- tłuszcze - 22,5 g
- węglowodany - 47 g
- błonnik - 7,5 g

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




2 komentarze:

  1. oooooooooooo danie przesmaczne jeśli można użyć takiego sformułowania :-) co prawda w składnikach jest podana musztarda ale później w przygotowaniu już jej nie znalazłam :-) to zaryzykowałam i dodałam i wyszło coś co dawno nie wprowadziło mojego podniebienia w taki zachwyt, przepis super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że.smakowało, zaraz poprawiam przepis 😀

      Usuń