![polędwiczki wieprzowe polędwiczki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqGTFJHcVhPCihID8i-ARaJ84vWacpFRqbQ3T7dgtn_Eev6nc8r8cIHGUXkRNzEyIviONGfUyfETU0dTtH99-wtGaqY7FGxS2egORReYX3NImuL9RBnvfV7ZDK7UKj77Y0ZLKtyf3LM2I4/s400/polzio%25C5%2582a4.jpg)
400-450 g polędwiczki wieprzowej
50 g twardego sera dojrzewającego
startego na małych oczkach
1 jajko
75 g bułki tartej
sól, pieprz
świeże zioła: rozmaryn, szałwia
mięta, natka pietruszki
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
![polędwiczki przepis polędwiczka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXZi7lRz-7YDYzASJOF_s4GPIizk97dowbZ8Q-IwjWIowxnqHhzsp_FsjLDWPwx_fbq0_vZNtzRa5KbKVCpbBLONtCCwBGWk1kGy9v6ouYKd8Ap6Kae3hYrb3fJ-beQlQiVsU6Ij-hzA3l/s320/polzio%25C5%2582a.jpg)
Mięso przecinamy na dwa równe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Zamaczamy w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w ziołowo-serowej panierce. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie po 5 minut z każdej strony, a potem zapiekamy 10-15 minut. Podajemy pocięte w plastry z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
![polędwiczki panierowane polędwiczka wieprzowa](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqGTFJHcVhPCihID8i-ARaJ84vWacpFRqbQ3T7dgtn_Eev6nc8r8cIHGUXkRNzEyIviONGfUyfETU0dTtH99-wtGaqY7FGxS2egORReYX3NImuL9RBnvfV7ZDK7UKj77Y0ZLKtyf3LM2I4/s640/polzio%25C5%2582a4.jpg)
Przepis pochodzi z książki "Italia do zjedzenia", której recenzję przeczytacie tutaj KLIK!
1 porcja (100 g)- ok 350 kcal
- białko - 29 g
- tłuszcze - 19 g
- węglowodany - 13.5 g
- błonnik - 1.15 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Świetnie to wygląda, ja ostatnio skusiłem się na polędwiczki w sosie chrzanowym i również wyszły świetne! :)
OdpowiedzUsuń