SKŁADNIKI
Zupa:
1 seler naciowy (około 400g)
1 cebula
3/4 litra bulionu warzywnego
100 g serka topionego
1 łyżka oliwy, sól, pieprz
Chipsy:
100 g jarmużu (bez grubych łodyżek)
sól, pieprz
czosnek granulowany
oliwa z oliwek
(lub oliwa czosnkowa)
PRZYGOTOWANIE
![seler naciowy seler](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgC2V21Y7LX-SCWAH6RiT1YYL8o-A82LNSktMJVfyN-bS5i9RdYQwS-YTd6zC6pXKQJ2l88oHbaJiy2AjSC-OsT24MGumxfyiCnM0ufkmmv-XyElyeVyBfkl2_3tcYveaYrmgWpbvZ2F9Fu/s320/kremseler8.jpg)
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone, umyte łodygi selera naciowego. Dusimy razem około 10 minut. Dolewamy bulion, dodajemy serek topiony. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Listki jarmużu przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy zamiast czosnku i oliwy zastosować oliwę czosnkową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 8 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Gotową zupę miksujemy na gładko i podajemy z upieczonymi chipsami z jarmużu.
Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
![seler naciowy seler](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhK4ZbMZGabnn2nHJuSKn6n90Ce9uSV9-SD-HKUtXUvFqrD7y0QWau8l0dBSmsIiGr_5-QedXFO6IM-pbAKyal4UuTTrFQTIVMIKOAFSYiqkQWmIojojLdwsvCXY5X5j81yCK5yH3EBP9tr/s640/kremseler3.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz