środa, 13 maja 2015

Omlet pieczony ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Zielone szparagi bardzo dobrze komponują się zarówno z szynką długo dojrzewającą, jak i z jajkami. Połączenie idealne to omlet ze szparagami zawiniętymi w szynkę szwarcwaldzką. Pieczony jest gwarancją, że będzie odpowiednio i równo ścięty.

SKŁADNIKI (na dwie osoby)szparagi
pęczek zielonych szparagów
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
(lub innej długo dojrzewającej) 
5 jajek
5 łyżek posiekanego szczypiorku
2 łyżki tartego twardego sera
świeżo mielony pieprz
sól morska
łyżka oliwy z oliwek


PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu).
Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi szparagi. Formę do pieczenia (u mnie foremka na tartę o średnicy 26 cm) smarujemy oliwą. Układamy szparagi. 

szynka długo dojrzewająca
Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy ze szczypiorkiem. Zalewamy szparagi i posypujemy serem.

zielone szparagi

Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około kwadrans. Od razu podajemy. Smacznego :)


szparagi z jajkami
omlet ze szparagami
szparagi przepis
 Źródło inspiracji

 


 

2 komentarze:

  1. Takiej wersji jeszcze nie spotkałem :D Zdjęcia wyglądają mega zachęcająco, że aż jestem gotów jutro spróbować. Dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń