Moje tylko zdjęcia i degustacja - pycha :)
Bez zbędnego zadęcia i filozofii robienia steków - bez termometrów, mierzenia poziomu wysmażenia itp... Wychodzą nie przesmażone, ale też nie krwiste :)
Pyszne i proste steki wołowe :)
![steki przepis steki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjsFwU0KzOanJxlC255vgAedls1FAQ2jhdykfyT9OmY_KEiC2xSuC7VAdoIrGm8yW4lR0BtHao5kO2fXjYRa3S17QldhlUxLOHHR6KXO4Y7g6tQF_JK3MKo5ISogSid6xFaOr6msgOsqt3/s400/stek.jpg)
steki z antrykotu wołowego
(grubości ok. 2,5 cm - z tłuszczem :))
sól
pieprz
łyżka masła na jeden stek
PRZYGOTOWANIE
Steki (w temperaturze pokojowej) kładziemy na mocno rozgrzany grill (u nas płyta - temp. na max). Smażymy po 3 minuty z każdej strony - odwracamy tylko raz - nie nakłuwając widelcem - najlepiej przy pomocy łopatki. Po zdjęciu z grilla doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy stek kładziemy łyżkę masła i zawijamy w folię aluminiową na 4-5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
![grillowane steki steki z antrykotu](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0yQOwfVu-SFX-5_dKS9xCC-fSq-a7FEmyYH_At_TAOuuOlbmd2RCB6cpc9KKHBJDljO8XyWM_VoW-t6MZhYNTyZ8Q1Ete0V2SMPBzvWfhsTh6bYD2VHDvg556m8AuhAB97MYTBdM4UA9A/s640/stek2.jpg)
Fajny przepis, właśnie takie lubię nie krwiste i nie przesmażone :)
OdpowiedzUsuńmy też :)
UsuńCU-DOW-NE !!!
OdpowiedzUsuńno i mieso musi byc dojrzale czyli takie po 14 dniach
OdpowiedzUsuń