
SKŁADNIKI
2 średnie pomarańcze
300 ml wody
300 g cukru
100 g czekolady deserowej
50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.
Wodę gotujemy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy ogień i wkładamy plasterki owoców do syropu. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż pomarańcze będą szkliste, a skórka miękka. Wyciągamy delikatnie i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia.
Pokruszone czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Pomarańcze zanurzamy do połowy plasterka w czekoladzie i układamy na pergaminie do zastygnięcia czekolady. Smacznego :)

inspirowane przepisem z gazetki "Palce lizać" z 11.12.2012 :)
Niejednokrotnie kandyzowałam już owoce... ale jeszcze nigdy nie robiłam kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie! :) Z chęcią spróbuję bo wyglądają pięknie. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco! :D
Dziękuję i polecam :) Są przepyszne :)
Usuń