Oto jeden z nich - bardzo smaczny, soczysty kurczak w towarzystwie warzyw - bez użycia tłuszczu . Wrzucamy wszystko do rękawa i czekamy, aż się zrobi :)
SKŁADNIKI
![kurczak z warzywami kurczak](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHneGBW70eVMl3BndJT5WNIZJSsUIyR09LF_zEzQ3d9wNwrIDgY79xunnHjjBFoS6Dgyi-hskqx3KnLQ054cVEPpGjn_sv23JvMc5GBzmyrMd2HRyVspkAf5h1Zs5LYoup23AlJjwcG0x8/s400/kurrek55.jpg)
4 udka z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta chili
500 g ziemniaków
2 marchewki
1 brokuł
1 łyżka świeżego tymianku
sól
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mieszamy sos sojowy z miodem i przyprawami. Nacieramy udka - także pod skórą - i odstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Oprószamy solą i posiekanym tymiankiem. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Brokuła dzielimy na różyczki.
Do rękawa wkładamy kolejno ziemniaki, kurczaka i resztę warzyw.
Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 1,5 godziny. Rozcinamy rękaw i wyciągamy udka i warzywa.
Po tym czasie warzywa są miękkie, a kurczak pięknie zrumieniony :) Smacznego!
Prosty i łatwy przepis,zrobiłem, smakuje wybornie.Polecam
OdpowiedzUsuń