Przepyszny przepis na risotto ze szparagami - kremowe, maślane, mmmm.........
dla mnie, miłośniczki zielonych szparagów - REWELACJA :)
Jeśli lubicie takie smaki KONIECZNIE wypróbujcie :)
I kibicujcie przepisowi w konkursie!
Inspiracja na risotto zrodziła się bowiem po tym, jak zgłosiłam kilka moich ryżowych przepisów do konkursu dla bloggerów kulinarnych na stronie http://www.zostanszefemkuchni.pl/.
W zeszłym tygodniu kurier przyniósł ogromną pakę z produktami Uncle Ben's i zaproszenie od JÓZKA Josepha Seelesto do udziału w dalszym ryżowym wyzwaniu.
Kiedy zobaczyłam ryż do risotto wiedziałam od razu, że zrobię je z moimi ukochanymi szparagami. ZaRYŻykowałam i wyszedł duet idealny!
SKŁADNIKI
4 łyżki masła
300 g zielonych szparagów
1 mała biała cebula
100 ml białego wytrawnego wina
2 szklanki ryżu do risotto
(u mnie Uncle Ben's)
750 ml gorącego bulionu drobiowego
sól,pieprz
1 łyżeczka tymianku
80 g parmezanu
PRZYGOTOWANIE
Szparagi oczyszczamy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy wszystkie na 4 części.
Podsmażamy na 1 łyżce masła przez 5 minut. Odstawiamy.
Cebulę drobno siekamy. W garnku na 2 łyżkach masła szklimy ją na złoto. Wsypujemy ryż i przesmażamy, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, mieszamy 2-3 minuty, aż trochę odparuje. Gotując na małym ogniu dodajemy stopniowo po jednej chochli bulionu,
aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż.
Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty.
Zdejmujemy
z ognia. Dodajemy do ryżu szparagi (wraz z masłem), przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą łyżkę
masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy
na głębokie talerze, posypujemy pozostałym parmezanem.
Od razu podajemy. Smacznego :)
Pamiętajmy, że risotto to potrawa, która musi być podana zaraz po przygotowaniu - nie nadaje się do odgrzewania!
Przepis na 4 porcje - 1 porcja to około 570 kcal - tyle mniej więcej kcal ma obiad w diecie 1800 kcal , przy 5-ciu posiłkach dziennie :)
( białko - 18,5 g, tłuszcz - 23g, węglowodany - 74g, błonnik - 4,4g)
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
czwartek, 28 kwietnia 2016
Kremowe risotto ze szparagami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pychota, szparagi uwielbiam.
OdpowiedzUsuń