Nie dość, że szybki, to jeszcze pyszny i zdrowy obiad na dodatek :)
SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja ok.435 kcal)
3 woreczki brązowego ryżu
1 łyżeczka kurkumy
![kurczak z ryżem kurczak z warzywami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0Kyhs4Zxh4VeDRLzQT7NqG6gjlM3wBr5_o0Mgra28QW1EuHPaLWAjXWdVrhJkGl_Vwy1dZM990nWNK9MhSvHDtDIWGy2f22LRbY8GelD0uS7guI9rbchtM0XPStDGbR2BZZj0eWar6xdV/s400/kurryzwa3.jpg)
500 g piersi z kurczaka
500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku
3 łyżki sosu sojowego
pieprz
łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra)
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
1 łyżka oleju
ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy.
Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku.
Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie polecam polanie sosem chili :) Smacznego :)
1 porcja - 362 g - około 435 kcal:
- białko - 35 g
- tłuszcz - 6 g
- węglowodany - 64,25 g
- błonnik - 7 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Super, mojemu mężowi przypadnie do gustu :) w sam raz po jego treningu!
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńPyszny i niskokaloryczny obiad
OdpowiedzUsuń