![krem z dyni zupa z dyni](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfKA1jYXGSS7DBe6CKXP4xDkofApa8TSGs0dPkpUD3rAK1cc0rPaYoqoVccbDcb4PmxocK4DhRl8kRLCtQ4qjeYD23PiLyHmgTS5bLljK97q7vrC2leHK-4vFuhIHHrfyEjPfyHDML86DW/s400/dyniakrem.jpg)
1,2 kg dyni (ze skórką i pestkami)
1 cebula
5 pomidorów
4 ząbki czosnku
0.5 l bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
60 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
kurkuma, kumin, ostra papryka
oregano
pestki dyni
![zupa z dyni dynia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHfQpUvT3tDPbFnwoVuFQMdAI2z50eMO5NBvxiGq-Ec5lATLtklxeuwnHrTJQx-MwlLYB2McPxn0mmzn_ENV746xZKvqy8ss3ozhQwfzh2gPq4oBn-nfmzIC0e7UDg_W6-xMO3XdsAJydC/s320/dyniakrem2.jpg)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, dynię kroimy na kawałki, pomidory i cebulę (bez obierania) na pół. Warzywa układamy na blasze, dodajemy całe ząbki czosnku i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Upieczone warzywa przygotowujemy - dynię obieramy i usuwamy miękki miąższ z pestkami, pomidory obieramy ze skórki (odrzucamy gniazda nasienne), cebulę i czosnek obieramy. Wszystko miksujemy wraz z bulionem, oliwą i mleczkiem kokosowym. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku -solą, pieprzem, łyżeczką kurkumy, połową łyżeczki kuminu, oregano i papryki. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni.Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
źródło inspiracji
Super jest ta miseczka księżycowa. Świetnie wygląda podana w niej zupa :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńUwielbiam krem z dyni i przyrządzam go podobnie. Jest przepyszny i idealny na jesień!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!
Usuń