niedziela, 11 marca 2018

Fit placuszki z cukinii i batata z wiosennym dipem

Pyszny pomysł na lekki, wiosenny obiad - pieczone placuszki z wiosennym warzywnym dipem :) 

SKŁADNIKI (na 6 placuszków - 2 porcje       

placki warzywne

1 porcja - 325 kcal)
1 średnia cukinia (300 g)
200 g batata
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka płatków owsianych
sól, pieprz, tymianek

Dip:
3 łyżki jogurtu greckiego
5 rzodkiewek
100 g ogórka zielonego
2 łyżeczki szczypiorku
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE
Cukinię, i batata ścieramy na tarce o grubych oczkach (odciskamy sok z cukinii), Cebulę drobno siekamy. Mieszamy warzywa, dodajemy jajko, oliwę ,płatki, otręby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na pół godziny. Formujemy placki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podajemy z dipem -  jogurt  mieszamy z posiekanym szczypiorkiem, startą (lub posiekaną) rzodkiewką i ogórkiem, doprawiamy solą i pieprzem, Smacznego :) 

1 porcja (3 placuszki z dipem) - 325 kcal:
- białka - 12 g
- tłuszcze - 11 g
- węglowodany - 40 g
- błonnik - 9 g

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie  

placuszki warzywne

fit przepisy


4 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam takich placuszków :) Kuszące!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy wg tego przepisu placki powinny sie trzymac? Bo moje sie rozpadaja. nie dodalam otrebow z powodu ich braku. Dodalam make jaglana. I dalam ostatecznie ze 4 jaja bo z 1 bylo suche I sypkie ☹

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać na zdjęciu placki mają się dobrze - bo zrobione stricte wg przepisu :)

      Usuń