Doskonały pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad.
![makaron z jarmużem jarmuż](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9YvaXuD7Uxsrwgy_sLwayWzcnzw0_I1NgzsGutM0qSSYV4ED69fbpo1T-g8IIKchi8oiThBKD8gfjrDdZF-k-LIisYn4u9liSxYMXriW05Oq5PD5R4tMtYqeHTp_A1F8OD9pRZPKqWkhH/s400/makjarmu%C5%BC2.jpg)
350 g pełnoziarnistego tagliatelle
3 szklanki jarmużu
(mytego, bez twardych ogonków)
150-200 ml oliwy z oliwek
2 łyżki tartego parmezanu + do posypania
(może być inny twardy ser)
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przy odcedzaniu odlewamy 1/3 szklanki wody, w której się gotował.
![pesto z jarmużu pesto](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmTaEJXaqeSq94YFc5uO47xW-SCpXwL8svA2c9s-tfWelPF2dPFmAPQJG3VbmtnMYgPQTSCWOn8xuo7lPA-8oR2HJbNSXiScHnN8xzyAMxeHpMDO6MZLsOT1-6jOIhVx70EpIlNsqzhXpC/s320/makjarmu%C5%BC.jpg)
Jarmuż, słonecznik i 2 łyżki parmezanu miksujemy i dolewamy oliwę - do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy pesto na patelnię/do garnka, dolewamy wodę z makaronu. Mieszamy. Podgrzewamy. Przekładamy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy z pesto.
Rozkładamy na talerze i posypujemy serem. Smacznego :)
![tagliatelle z pesto z jarmużu makoron z jarmużowym pesto](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZxTMSahAOFc1wn0sGDgVmwtGk_nMbiUEb9CswQ7wM4JgUZ47xHPNuG7zIMF9OVSeSbcjn55ItrCkmgBGYy7Lv6fiJEFGrdEzk6E9MSNgWkANzbqQff0v5ugxJ47zynbOa2y5J0WmltC3G/s640/makjarmu%C5%BC6.jpg)
jeszcze nie jadłam jarmużu, a już dawno chciałam spróbować, poczekam aż pojawi się na targu świeży, bo jakoś marketowemu w woreczku nie ufam
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie, zdrowo i zielono! :)
OdpowiedzUsuń