Doskonały pomysł na błyskawiczny i zdrowy obiad.

350 g pełnoziarnistego tagliatelle
3 szklanki jarmużu
(mytego, bez twardych ogonków)
150-200 ml oliwy z oliwek
2 łyżki tartego parmezanu + do posypania
(może być inny twardy ser)
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przy odcedzaniu odlewamy 1/3 szklanki wody, w której się gotował.

Jarmuż, słonecznik i 2 łyżki parmezanu miksujemy i dolewamy oliwę - do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy pesto na patelnię/do garnka, dolewamy wodę z makaronu. Mieszamy. Podgrzewamy. Przekładamy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy z pesto.
Rozkładamy na talerze i posypujemy serem. Smacznego :)

jeszcze nie jadłam jarmużu, a już dawno chciałam spróbować, poczekam aż pojawi się na targu świeży, bo jakoś marketowemu w woreczku nie ufam
OdpowiedzUsuńProsto, smacznie, zdrowo i zielono! :)
OdpowiedzUsuń