piątek, 6 lutego 2015

Szybkie pączki z ricotty

Rewelacyjne, szybkie pączki z serka ricotta (baci di ricotta) z przepisu Nigelli Lawson.
Są puszyste i mięciutkie, a ich serowo - cynamonowy smak (i zapach !!!)  sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :) 

pączki przepis


 ricotta 

SKŁADNIKI (około 60 pączusiów)

200g serka ricotta
2 jajka
75g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
1/2  łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia 
cukier puder do posypania




PRZYGOTOWANIE
Ricottę miksujemy z jajkami na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko. 

Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy.
Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto.

mini pączkimini pączki

W razie potrzeby uzupełniamy olej.
Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.   Szybkie i proste mini pączki gotowe ! Smacznego :) 

Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego  , ekspresowe pączki bananowe,
faworki Babci Stasi  pączki z marmoladą,   faworki błyskawiczne ,  
łatwe faworki oraz tureckie pączki

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!



szybkie pączki
szybkie pączki