SKŁADNIKI
![Schab w ziołach Schab w ziołach](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidiozDZJwtk67669Vwqaxs0DcmR-fB_IsWmuOLTnWO1ZXgM0wuH2t7yI64z1Z5bfIkD6uj3XnTAMpjqpQIhi87BgVYR0ZfKkQIIxVRU3cnepczbGpZpmImVFwHT40wFOcwjdDQXWzCi_Io/s400/schabruk2%25281%2529.jpg)
40 dag brukselki
2 marchewki
1 cebula
1 szklanka bulionu
1/4 szklanki mąki np. pełnoziarnistej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
![brukselka schab z brukselką](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHII9JYJeFeDh-lyxtxMpnfKq7y6u5uLW0bFlWREPIRUb0aNP3QAS-PrDdufNsPZam0d_SHPV8qam3yIrHtAPSvA4m6Xz7jAWKJ-G-25plGtdB-4BgOLP2eytk-JHhUQlSkSW4cXsvS-8C/s200/schabruk6.jpg)
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
Cebulę kroimy drobno. Marchewki ucieramy na tarce do jarzyn. Rozgrzewamy w rondlu olej
i smażymy razem przez 7-10 minut.
Schab kroimy w cienkie paski. Solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem
i bazylią. Obtaczamy paski mięsa.
Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni.
Odlewamy tłuszcz z patelni.
Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę.Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie.
Podajemy z ziemniakami z wody.
TROCHĘ CZASOCHŁONNE, ALE WARTO !!!
Fajny przepis, choć jestem zwolenniczką raczej szybkiej kuchni, jeśli oczywiście się da. Odchudzające właściwości brukselki są jednak warte wysiłku ;)
OdpowiedzUsuńJuż zrobiłam.PYSZNE !!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Ja robię zawsze na 2 dni, tak lubimy :) pozdrawiam
Usuńdzięki za przepis, brukselka jest lubiana w moim domu
OdpowiedzUsuń-----------------------------------------------
http://bit.ly/2eq7X30