Tym razem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone)
- podane z sosem
chrzanowo -śmietanowym
- przepis Mamy :)

2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g)
2 łyżki śmietany
1 łyżka chrzanu tartego
przyprawa do wieprzowiny
majeranek
czosnek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
1 łyżka masła
ewentualnie - łyżeczka mąki
PRZYGOTOWANIE

Wkładamy do naczynia do zapiekania, kładziemy na nich plasterki masła
i podlewamy odrobiną wody. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut . W tym czasie polewamy je kilkakrotnie

Zlewamy i cedzimy powstały tłuszcz do rondla. Dodajemy śmietanę i chrzan. Gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest za rzadki zaprawiamy łyżeczką mąki.
Polędwiczki kroimy w plasterki i polewamy sosem.
Podajemy według upodobań.
Smacznego :)

apetyczne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitam, ten przepis to na ile osób?
OdpowiedzUsuńna 4 :) plus dodatki typu ryż, ziemniaczki, sałatka :) pozdrawiam
Usuń