w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :)
SKŁADNIKI
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
![zupa z soczewicy soczewica](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTqeVmK7syka5Q4XdCw7NhMUQZfx8D3tDBhu8xTQHW0J4kWjF-xgZRoIBpZaBKwjduhDd2ev_w8pNfg6oh7kP8EAY07X8YdG7Grvuq0pNOOShYcyzif1eb6aMWRwOyJGpZkgyoQDJa6BSd/s1600/soczew.jpg)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 duży ziemniak
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
ostra papryka
4-5 listków świeżej mięty
suszony tymianek
kumin
![krem z soczewicy soczewica](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQPG1t7l8UL0mrVE-RVw1ZiaKMiC6aBJuCZODHvPHwN4KQbosqs5Zk86UuMBYbFEUed7oZsRUb4TMQrvpZFCvVgqa4aKBEprqKexcLUdcswBQhxm5WKfFnYhlGL_H8zM-WwjRco5zXL97b/s1600/soczew5.jpg)
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy do miękkości w garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodajemy pokrojone
w kostkę marchew i ziemniaka. Zalewamy bulionem i dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki oraz sól i pieprz - do smaku.
Miksujemy na gładko. Podajemy z pieczywem lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
![zupa z czerwonej soczewicy czerwona soczewica](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHveJ560HL00978edFq3qz8vRhhi6slO909iMRg9Xd_JuqYrFMRoKhHd-VWSdVJr7A4Lzs_ay4hdlUxvY0X9BqRfq7TQP18FKYeF-kRbcXIj5xSDV85dvaxIY2YKJk7N_Guovfns0xaleB/s1600/soczew7.jpg)
Uwielbiam zupę turecką, ja jeszcze dodaję kaszę bulgur- pycha! :)
OdpowiedzUsuńMuszę w takim razie wypróbować :)
Usuńpozdrawiam
jeszcze takiej zupy nie jadłam ale bardzo mi się podoba połączenie smaków i na pewno wykorzystam przepis:) zupa wyglada bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDzięki , polecam :)
OdpowiedzUsuń