Bardzo proste w wykonaniu i tylko cztery składniki!
Świetne do kawy czy herbaty - słodkie i chrupiące :)
Bez mąki, więc doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej.
Doskonały patent na wykorzystanie białek, które zostają nam często, gdy w wypiekach potrzebne są same żółtka. Polecam miłośnikom słodkości :)
![ciasteczka amaretti amaretti przepis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRjA9fd3jVel5QVuZW4Lt-e8muAzFXlG-tRoVH942AOxqTtl-KHTqgylV5nPWb8nGsQUYyIas6NB_wsMBCQb49wMUGZZm7hRvdYuQr9dyZ0bOd2nVd5B4YCgsy8d0AaK-q7BAU8b79r7Yy/s400/amaretti4.jpg)
SKŁADNIKI
(ok. 40 ciasteczek)
200 g mielonych migdałów
150 g cukru pudru
2 białka
aromat migdałowy (9ml)
lub 20ml likieru amaretto
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
![amaretti ciasteczka przepis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsNEb1FklExwb43F6dRYuf74SnnfRDsiMXfOcHBeWEVTW7Wpdp9jJ90eYR4X1hEYEYuHXDNKVpd8H7oWVN3SDEQH8YTUNVLbtWE6dqYsloW_UbW1ed-qCRj3yPTp3n7VhcNOtylcYz-LOm/s320/amaretti2.jpg)
Do dużej miski wsypujemy migdały i cukier puder. Dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka podwajają objętość.
Pieczemy około 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy.
Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią się chrupiące. Gotowe ciasteczka możemy przechowywać w zamkniętej puszce lub słoiku - jeśli się uda, bo są przepyszne :)
Smacznego!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
![ciasteczka migdałowe migdałowe ciasteczka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjl9i6kLEd3khgD6kq1cTuYzfJLsK4ObJ-TdB1sPAh_JSj4a2005RXU7-BIQBkh3T_l_MmFH01LzbtDGG-afziMzg0nBlE-vJu-dXdMUnh8za6tKDOCnXCTHDIRGElL3-flg-UsxrQ83hw/s640/amaretti77.jpg)
Mmm, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń