![polędwiczki wieprzowe polędwiczki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiS5HpDTue9YbKithryCq50Qaa8GvqQBXgsb8MeAkGOdKAYkPm5su-_j_8wvUYVzOjDVcSY9w_OSHGqCWv2U8qhvNkUYvkOOoV7pKSwh0EbRnDXy0Yc5Xcum5sArOP_wVKjKjT78o-0USIn/s320/teo2.jpg)
- 1 porcja 345 kcal)
600 g polędwiczki wieprzowej
150 g pieczarek
po 1/2 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej
2 łyżki miodu
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 cebule dymki
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka świeżego estragonu
1 łyżka świeżego oregano
100 g sera halloumi
(u nas tarta mozzarella z braku laku dała radę :) ale kolejnym razem będzie halloumi )
sól morska, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy w paski i oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :)
1 porcja - 345 kcal - 37 g białka, 13 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, 2 g błonnika :)
![Polędwiczki z pieczarkami polędwiczki przepis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhB0afa2kh5k4UFj62pW0TJWVpK-zqbyAnyqwRLkXfMm9wCkfDo6AnIOvlGlSP6jTRmmbAdtp0AB7_xAmg6UQgd80_S9A4yO4Em0wnZvX4btpLwCA1KR6AeQ9JkmoJKLYAYd4qoSRQGySVD/s640/teo4.jpg)
![kuchnia grecka greckie przepisy](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSLWhYdyALsmKQtPs7K4s7ZeGiPzZnDd-Mi_gRPPrKpmCnu0vCmDnUS33YxfjH-EUwrdvJw5lb9TjCKp6D3HjEqz7YHzwjSRVbptaQXEnc90-3btZn9YCIfeHadoisCO7Q-qL8_qgITJrA/s640/teo3.jpg)
![filozofia smaku Teo Vafidis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjpQLnKpSbwCSLmD3dcIyqxRND5QuBT3KmJjc5hBg8so799dAsoTk24_8qJ2Nmuh7mTHVkrpDgj53JikLqbIwGtBr3UKuVpt8h3LU5cUQEz0i2Hg014GXwEzwszahz8E4KJDy4ZoXH99teO/s640/teo5.jpg)
Jak wspomniałam na początku - przepis pochodzi z najnowszej książki Teo Vafidisa "Filozofia smaku".
Książka ta to nie tylko zbiór przepisów. To opowieść Autora o jego ojczyźnie, o tym, jak zaczęła się Jego przygoda z gotowaniem. Dowiadujemy się, bez jakich składników nie ma greckiej kuchni, poznajemy sekrety starożytnych Greków :)
Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka).
Wszystkie dania są proste w przygotowaniu - bo grecka kuchnia jest prosta, aromatyczna i tak, jak cała kuchnia śródziemnomorska - oparta na wysokiej jakości produktach - warzywach dojrzewających na słońcu, dobrej jakości serach czy oliwie.
To jedna z najzdrowszych diet świata!
Czytając książkę i oglądając piękne zdjęcia Grecji i tutejszych smakołyków - ma się ochotę od razu zaplanować wakacje na jednej z greckich wysp :)
Ja już przygotowałam kilka potraw z książki Teo i mam w planach kolejne - wkrótce zobaczycie je na blogu :) A jeśli chcecie posmakować więcej Grecji - koniecznie zaopatrzcie się w "Filozofię smaku" Teo Vafidisa!
Tytuł: "Filozofia smaku"
Autor: Teo Vafidis
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Ilość stron: 248
Cena: 49,90 PLN
Oprawa: twarda
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Bardzo ciekawy przepis, dzisiaj wypróbuję dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń