Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyków, insulinoopornych) :)
Ciasto z gatunku tych mało słodkich - można dać ewentualnie więcej erytrolu lub dla tych co mogą - posypać cukrem pudrem :)
![ciasto z borówkami ciasto z jagodami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCXPY36aKoyv4yB5jeqmqwOXG9jMO5_C2Blva9jvCOlBts7p1YaA16amIoh54XOTPh9WdkNbXpqqu7q62hiPa_sXXFfGDQ0dGSLExTqGbZJ5GojXI4wk69b9BhXbW_Hl3UK95_X7PZL27_/s320/ciasjag.jpg)
SKŁADNIKI (na tortownicę 20 cm)
6 jajek M
3 łyżki erytrolu/ksylitolu
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego (zimnego)
1.5 szklanki borówek - czyli czarnych jagód :)
PRZYGOTOWANIE
Jajka ucieramy ze słodzidłem mikserem/w malakserze około 8 minut na puszysto. Nie przerywając miksowania dodajemy olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy owoce (mogą być też inne jagodowe)/
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na około 25 minut (do suchego patyczka). Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki
Usuńdawno nie piekłam na mące koko. Ciasto wygląda świetnie, zwłaszcza ten czarny spód :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :) z daleka myślałam, że to makowiec.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń