SKŁADNIKI
4 filety białej ryby morskiej
250g śmietany 18%
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
3 łyżki białego wina
łyżeczka kurkumy
sól morska
pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE
Filety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu
![sos koperkowy sos do ryby](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMypwCCp-SAfhxFDO5t8bl_pRO7CMPNtABFn2nQwWuJD01Nk7XoOcwe9bcdPFxvwNz8YgHkrPLXz8C_8vzJBr24sRJ2UhCwcJ351U_A_6ADfCs-h7CDSqr8dbN9oxR4TmtAG9sxdNa0Omu/s1600/ryba4.jpg)
posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę.
Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym
do 190 stopni. Podajemy według upodobania: z ziemniakami,
frytkami lub ryżem. Smacznego :)
uwielbiam rybki, a ta prezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńCzy można piekarnik zastąpić patelnią? Mam chrapkę na taką rybkę, ale zepsuty piekarnik. :(
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak - najpierw trochę podsmażyć samą rybę, a potem poddusić z sosem :) pozdrawiam
UsuńPyszne danie. Gorąco polecam jemyfit.blog.pl.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńKopia przepisu?
OdpowiedzUsuńhttp://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/zapiekana-ryba-w-sosie-koperkowym.html
No nie, u mnie trochę inne proporcje składników :)
OdpowiedzUsuńA autorka tego przepisu, pisze też o oryginalnym przepisie , w którym coś tam pozmieniała :)
pozdrawiam Anonima
Przepis godny polecenia. Sos nie jest mdły i ma fajny kwaskowaty posmak. Polecam dodać do sosu odrobinę bulionu.
OdpowiedzUsuń