Moja pierwsza tarta - muszę przyznać bardzo udana - zniknęła błyskawicznie !!!
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie - został przeze mnie zmodyfikowany -
i czekał, czekał - aż się wreszcie doczekał wykonania :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki tortowej
 100 g zimnego masła
100 g zimnego masła(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
Krem
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 białka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Do dekoracji
10 dużych truskawek ,
2 sztuki kiwi
mogą być inne owoce, bakalie, czekolada ....

PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Wyrabiamy, po czym owijamy folią spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki.
 Wałkujemy formując koło większe od foremki.
Wałkujemy formując koło większe od foremki.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.
Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
 Układamy na cieście folię aluminiową
Układamy na cieście folię aluminiową 
i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto
po środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposób
przez 15 min z termoobiegiem.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze
przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Studzimy ciasto.

Przygotowujemy owoce do dekoracji.
Truskawki kroimy w ćwiartki,
kiwi - w plasterki.
Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.
Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEPYSZNE !!!
DOSKONAŁY PRZEPIS
NA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI !!!
                                  
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
                            
i wkładamy na pół godziny do lodówki.
 Wałkujemy formując koło większe od foremki.
Wałkujemy formując koło większe od foremki.Formę do tarty smarujemy masłem.
Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.
Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
 Układamy na cieście folię aluminiową
Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto
po środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposób
przez 15 min z termoobiegiem.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze
przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Studzimy ciasto.

Przygotowujemy owoce do dekoracji.
Truskawki kroimy w ćwiartki,
kiwi - w plasterki.
Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.
Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEPYSZNE !!!
DOSKONAŁY PRZEPIS
NA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI !!!
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!



 
Pycha,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwodzicielka ,ta tarta.:)
OdpowiedzUsuńo tak ,uwodzi swoim smakiem :)
UsuńNie da się obok niej przejść obojętnie ..... :)
OdpowiedzUsuńależ pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje.. :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńCudowności tu u Ciebie zawsze. Ależ mnie wzięła ta tarta! Tłusta trochę wprawdzie (mascarpone), ale co tam. Dłużej pobiegam i się spali (tak będę sobie powtarzać od 10. km) ;)
OdpowiedzUsuńhttp://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
Czy można dodawać surowe białko /do kremu oczywiście/ ?
OdpowiedzUsuńteż mnie to białko zaniepokoiło. Ja bym go odpuściła, chyba że ciasto szybko zniknie, a to możliwe. Bita śmietana z mascarpone jest pyszna.
UsuńCiasto znika błyskawicznie :)
UsuńAle apetycznie wygląda :) i jaki kolorowy, musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuń