Moja pierwsza tarta - muszę przyznać bardzo udana - zniknęła błyskawicznie !!!
Przepis znaleziony dawno temu w gazecie - został przeze mnie zmodyfikowany -
i czekał, czekał - aż się wreszcie doczekał wykonania :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki tortowej
![tarta z serkiem mascarpone tarta z owocami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8YyBJ8Cq8gnQPDweB6KLGYdCmgZw7keQTwavIf_njcOD33opWMUbm9dHxchC105CIORmJAtLAfqZLLusFCX3m2Vobk2eshKlLvFPuRKGyXKse2yzdruud4nKlTbpQt23jRVuPTBQGJ-th/s320/tarta.jpg)
(najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
100 g cukru pudru
2 żółtka
Krem
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 białka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Do dekoracji
10 dużych truskawek ,
2 sztuki kiwi
mogą być inne owoce, bakalie, czekolada ....
![tarta tarta ciasto](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2NwPMYsSHSzfdDcSWDGH8e_gVMEP5T1scbrsf3xhV-kYNp4P6dcETCLllZVZR6ZExyd0ZRPYbtQo3-o_H1dcl_J8a4vOTZmzLUR4cmbOd0hcIig5THrgNvCza7xvkqllD6aIV4CJyqEfC/s200/tarta5.jpg)
PRZYGOTOWANIE
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Wyrabiamy, po czym owijamy folią spożywczą
i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Wałkujemy formując koło większe od foremki.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.
Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
Układamy na cieście folię aluminiową
i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto
po środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposób
przez 15 min z termoobiegiem.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze
przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Studzimy ciasto.
![truskawki i kiwi owoce do tarty](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJapQZR-eItUeDqnt6MAibYR8L4JE_VqJZe2NeyJ94DAaAsem5-RmWe1yR8TsEv6p6-mgKaFgI2Zv4af1aQdEf0VW1zRveC4RillD7ofanMlUM9NMEAeTJUaU_BACCjn9zzN24Cc-AnO93/s200/tarta3.jpg)
Przygotowujemy owoce do dekoracji.
Truskawki kroimy w ćwiartki,
kiwi - w plasterki.
Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.
Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEPYSZNE !!!
DOSKONAŁY PRZEPIS
NA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI !!!
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
i wkładamy na pół godziny do lodówki.
![przepis na tartę tarta ciasto](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCcWErZLrjVNWTHPrIhG2SMAKSBKL3Eeq75hlwE29V78KIwz8GQf3YKLPdJ_49tLw_dhPcODHEF0WpYVfbuTnM3zy_AY2miUI3M0IyJyJhjEzWdfZ5OGbFLYyh-J_3pu8daxOILMAlDg3l/s200/tarta6.jpg)
Formę do tarty smarujemy masłem.
Wkładamy ciasto po same brzegi foremki. Jeśli coś wystaje - odkrawamy nożem.
Na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni wkładamy foremkę do lodówki.
Nakłuwamy ciasto widelcem.
![tarta spód tarta zprzepis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy0sMDuy8l0r0xaSzvMO-2zBUH8YvRUHquvkQ554AaETDy8WiwlIWZQhF52WbeyeiauPhuCgkORWjJn5m5r3X1DMGpFLiVK2ReYX6KaF0SU_liisQBZ3LgXrj_wuG9MwEVJAxg5GHEDVnh/s200/tarta7.jpg)
i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto
po środku nie wybrzuszyło si. Pieczemy w ten sposób
przez 15 min z termoobiegiem.
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze
przez 5 -10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Studzimy ciasto.
![truskawki i kiwi owoce do tarty](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJapQZR-eItUeDqnt6MAibYR8L4JE_VqJZe2NeyJ94DAaAsem5-RmWe1yR8TsEv6p6-mgKaFgI2Zv4af1aQdEf0VW1zRveC4RillD7ofanMlUM9NMEAeTJUaU_BACCjn9zzN24Cc-AnO93/s200/tarta3.jpg)
Przygotowujemy owoce do dekoracji.
Truskawki kroimy w ćwiartki,
kiwi - w plasterki.
Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki.
Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEPYSZNE !!!
DOSKONAŁY PRZEPIS
NA PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI !!!
Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
Pycha,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwodzicielka ,ta tarta.:)
OdpowiedzUsuńo tak ,uwodzi swoim smakiem :)
UsuńNie da się obok niej przejść obojętnie ..... :)
OdpowiedzUsuńależ pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje.. :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńCudowności tu u Ciebie zawsze. Ależ mnie wzięła ta tarta! Tłusta trochę wprawdzie (mascarpone), ale co tam. Dłużej pobiegam i się spali (tak będę sobie powtarzać od 10. km) ;)
OdpowiedzUsuńhttp://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
Czy można dodawać surowe białko /do kremu oczywiście/ ?
OdpowiedzUsuńteż mnie to białko zaniepokoiło. Ja bym go odpuściła, chyba że ciasto szybko zniknie, a to możliwe. Bita śmietana z mascarpone jest pyszna.
UsuńCiasto znika błyskawicznie :)
UsuńAle apetycznie wygląda :) i jaki kolorowy, musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuń