Ciasto wychodzi naprawdę świetne - dodatki - jakie lubicie - to moja propozycja
![domowa pizza pizza jak z pizza hut](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXMv58sGlSAZAznr_q8DcciKW6d-Gd0-_r1kzpOYVI7mNnRzgsSb-bMTrMwe-HafRV3oabC1OoS_CVicwBoMlQusDtiPwk3L0BPem2rtUR2KOoaGCKlSYGMW92B_aVHoT7hP3p-SYdNxaP/s1600/pizza13.jpg)
CIASTO:
800 g mąki pszennej
60 g drożdży
8 łyżek oliwy z oliwek
1,5 szklanki mleka rozcieńczonego w równych proporcjach z wodą
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
po 1 łyżce oregano, bazylii i słodkiej papryki
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka
z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka
z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
SOS:
![sos do pizzy dobry sos do pizzy](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3-g2kLTSokWvAVnt6TPGvuvWAkzXvEreRU36APbBYVaPdOrnrtzJwH1j7CtUsIg_6xxHnFvne9aCgz0woM-5-PNPkR4i_DOyKUiiWYKMxZfYY6zUlrqkanDEFI7hnnbzj99oYTcXU19FX/s1600/pizza8.jpg)
po 1 łyżeczce bazylii, oregano, pieprzu, soli, czosnku i ziół prowansalskich
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
Mieszamy ze sobą składniki sosu w misce.
![farsz do pizzy pizza](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj14K4xApmY3KOeceXyQJGGQrxUN9Eyq5bVi2QZfcJziufQQRq21sYTtDZzWY6mqAE1Dt5MInPjdV5EqkIGH-ElnSY7wVLWNppCh_xlsdTzXf6aHUDebDUZHWTLjcgIYLI4gO-rlKwh2mDj/s1600/pizza5.jpg)
300 g szynki
160 g salami
500 g pieczarek lub grzybów leśnych
1 duża cebula
400 g sera żółtego
1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)
1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g)
![dobre ciato na pizzę pizza ciasto przepis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQ0TdPWkw4ldzFxbYOl41m-UjEjSNckZ5-DqVOsvebnirie7ngJJtxVhuwHh6iBF9sq0-f7SzDyg0zFGa-SsQ9iz_dfI4EavSkSKIGy8fdckecFKBNfQpPsmG2AnFZs7jS1n1N4wkIo4R5/s1600/pizza7.jpg)
Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemy
na blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze do pieczenia.
![pizza sos do pizzy przepis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYWd3thfhF758uZFDhBbnDXdgPl8aK-MBAqq7gBdGqjkAfpuILzO8Nl59eWZvIcDT4Qi_7GQiDI7HgbD-TySZXoz4pOO8Mwp0SUp-L1hYnRh3hq9vw-V8OljvIrOuCd9zDO0V8iBaVgrjd/s1600/pizza9.jpg)
Smarujemy ciasto połową sosu - niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła.
Cebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni w piekarniku z termoobiegiem przez około 20 minut.
Analogicznie przygotowujemy drugą pizzę.
Bardzo dobry pomysł z tymi przyprawami w cieście. To dodaje smaku ;) Ja niestety w gotowaniu jestem totalnie lewa, dlatego najczęściej ochotka na pizzę kończy się telefonem do Dominium... Ale spoko, bo mają blisko, więc dość szybko zawsze jest ogarnięte :D
OdpowiedzUsuńtylko zobacz jakie masz skladniki w domonium a jakie na domowej pizzy.. w restauracjach sprzedaja zawsze na najtanszych skladnikach z selgrodu
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPizza bardzo smaczna, syta, inna niż wszystkie inne co nie znaczy że gorsza- wręcz przeciwnie. Pyszna. Polecam
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i jakie smakowite zdjęcia... Aż ślinka cieknie! Przy sosie zamiast koncentratu zastosowałbym prawdziwe pomidory... będzie smaczniej i zdrowiej :)
OdpowiedzUsuńdzięki, pewnie że można , szczególnie teraz, gdy pomidory są u nas najlepsze ,
Usuńpozdrawiam
20 min ? termoobieg ? u mnie po 10 min jest dobra , po 20 to by była decha przypalona :-)
OdpowiedzUsuńJa mam taki piekarnik, że po 20 jest dobra :)
UsuńEhh, gdyby był tylko czas, na pewno zrobiłabym sobie taką pyszną pizzę! Ale zapewne skończy się jak zwykle, na telefonie do pizzerii.
OdpowiedzUsuń:) myślę że od czasu do czasu można się pokusić o domową :)
Usuń