piątek, 21 lutego 2014

Ziołowe kulki ziemniaczane

 Pyszne, aromatyczne ziołowe kuleczki jako alternatywa dla "zwykłych" ziemniaków

kulki ziemniaczaneSKŁADNIKI

600 g ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego)
1 łyżeczka rozmarynu (jak wyżej)
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia




PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę oraz tymianek i posiekane listki rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i mieszamy. 
Robimy małe kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto w głębokim oleju, po czym odsączamy na papierowym ręczniku. W wersji zdrowszej układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach  (ok. 20 min.) :) 



ziemniaczane kuleczkiziołowe kuleczki

                                       
                                            Mamy pyszny dodatek do dania głównego
                                        

ziołowe kuleczki z ziemniaków


13 komentarzy:

  1. ja robiłam takie tylko bez ziół i moim dzieciakom bardzo posmakowały tych też spróbuje i mam nadzieje że też im posmakują ale polecam troszke pracy ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są pycha dziś robiłam z ziół tymianek oregano pieruszka i koperek wszystkim smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można jakoś w piekarniku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, myślę ,że na papierze do pieczenia w 180 storniach w 20 min. powinny się upiec, pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Robiłam dzisiaj ! Wszystkim smakowały:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne kuleczki:) każdemu polecam ten prosty przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NIE ROZUMIEM PO CO ZBĘDNE KALORIE ZE SMAŻENIA

      Usuń
    2. Zawsze można sobie zrobić w piekarniku, a nie krzyczeć :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Robilam kiedys nadziane miesem mielonym tez dobre i sycace.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda i smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń