poniedziałek, 24 marca 2014

Burrito w tortilli kukurydzianej

Pyszne burrito po mojemu - w samodzielnie przygotowanych tortillach kukurydzianych.
Jeśli ktoś woli tortille pszenne - przepis  tutaj

SKŁADNIKI
Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli)
200g mąki kukurydzianej
burrito200g mąki pszennej
300 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli 

Farsz 
250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)
150g sera żółtego
sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski
olej do smażenia

tortilla PRZYGOTOWANIE 

Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille.  
Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól.
Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie. 

tortilla pfrzepis 



Dodajemy oliwę. 



tortille 


Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę. 

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.





Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.

burritos


tortilla 

Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.




burrito 

Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż   
się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze) 




Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem.

burrito przepistortilla

Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami folii aluminiowej.

burrito
  
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 10 minut , aż ser się rozpuści.


burritos

 Możemy podawać same, z kwaśną śmietaną lub - tak jak my lubimy- z sosem czosnkowym :)

 
tortilla
                                                          SMACZNEGO :)




7 komentarzy:

  1. Moja mama to uwielbia. Zawsze jak ją pytam co zrobić na obiad to słyszę: TWOJE MEKSYKAŃSKIE :)

    Polecam serdecznie Twój przepis
    Alicja z przepisomania.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Nigdy nie jadłam a z miłą chęcią bym spróbowała:) Więc po Świętach będzie trzeba wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam pytanie dotyczące tych tortilli. Próbowałam już wielu przepisów i za każdym razem placki wychodzą mi twarde, przy zwijaniu łamią się okropnie:( Czy z tego przepisu wychodzą miękkie? Czy jest może jakiś trik żeby je zmiękczyć?
    pozdrawiam
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Należy uważać, by tortille za długo nie były na patelni - będą przepieczone i twarde. Po zdjęciu z patelni można je zawinąć w wilgotną ściereczkę - będą miękkie. Jeśli zostaną na drugi dzień - delikatnie odgrzewamy w mikrofalówce :) pozdrawiam

      Usuń
  4. w którym momencie dodajesz przecier pomidorowy? i przecier czy koncentrat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam w przepisie. Dzięki za czujność. Koncentrat dodaję z kukurydzą i fasolą. Pozdrawiam

      Usuń