sobota, 12 kwietnia 2014

Tort czekoladowy

Z okazji Dnia Czekolady - torcik mocno czekoladowy :)
-  pyszne ciasto czekoladowe !!!

SKŁADNIKI 
Biszkopt:
6 jajek
tortszczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
do naponczowania - 1/2 szklanki soku z cytryny

Masa:
4 żółtka
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru 
4 łyżki kakao 
2 łyżki soku z cytryny  ("pożyczone" z połowy szklanki) 

Do dekoracji - czekoladowe dekoracje, lub starta czekolada :)

PRZYGOTOWANIE  
Biszkopt :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Następnie kolejno żółtka i obie przesiane i wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i kakao. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i  wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy z termoobiegiem w temp. 180 stopni przez około 40 minut. 
Wyjmujemy  z piekarnika i studzimy. Przekrawamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z cytryny.

tort czekoladowy

Masa : 
Ucieramy masło z cukrem pudrem. Dodajemy kakao , żółtka i 2 łyżki soku z cytryny. Masę dzielimy na 3 części. 

Nakładamy masę na blaty układając jeden na drugim. Smarujemy też boki tortu. Dekorujemy w/g uznania - możemy obsypać tort startą czekoladą, lub przystroić czekoladowymi ozdobami. 
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - aż masa zastygnie. 


deser czekoladowy

                            SMACZNEGO !!!

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!





12 komentarzy:

  1. Bardzo inspirujący blog, często tutaj zaglądam. Często robię desery i dania z Twoich przepisów - wychodzą przepyszne!Gratuluję sukcesu! Serdecznie zapraszam na moją stronę poświęconą architekturze wnętrz: http://okiemarchitektki.blogspot.com Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, na stronkę zajrzę, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A jaka duża ma być ta tortownica

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można piec w piekarniku bez termoobiegu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, ale trzeba będzie wydłużyć o parę minut czas pieczenia :)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Bardzo dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam! :)
    wyszło ogólnie smaczne, ale... (zawsze musi być jakieś ale :P)
    - dla własnego smaku będę namaczać ciasto specyfikiem mojej mamy (czyt. mocna herbata, z duża ilością cytryny i jakims rumem :P)
    - masa wyszła mi starsznie zbita, twarda i jakoś jej mało wyszło :)

    ale ogólnie wszyscy chwalili
    dziekuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najważniejsze, że smakowało - oczywiście każdy przepis to tylko propozycja - i inwencja własna mile widziana. Masa nie wyszła mi nigdy twarda, trochę się dziwię - zawsze używam dobrego masła i ciemnego kakao i było ok. Pomysł z namoczeniem bardzo dobry :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można by było dodać wiśnie do tortu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno był pyszny ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń