Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :)
SKŁADNIKI
1 duża cukinia (ok.700g)
lub 2 małe
2 papryki czerwone
1 cebula
300g mięsa mielonego
(u mnie wieprzowe)
1 woreczek ryżu
sól,pieprz
czerwona słodka papryka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
![warzywa faszerowane warzywa](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGHAZo36TY1ZhKrmJtgxXH7AGYW7i1uL8ncGEPUuihruD6uKakQ19RiYUo2MEXGm6dUzbpXR729LJabStb0egg4JUOEI40U1Hg0CAcaczQBf7bjFligQdMhNw9MTs_TNLDv15IyxuTmf_X/s1600/cuk.jpg)
Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką.
Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne.
![faszerowana cukinia cukinia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-GsxNH2uYXhUElyqx4Dew2_VpiV7gPX-0ElD1dHP0eAI5qqUm1gOHz99V_Iut11gOSyEUMiHGsIgcUmDN4jH5_NtDLd9fQqQNtkH8pV4tzJ99cizkU_8zwHJw0_g_tC9d75N5zlXTU7qc/s1600/cuk2.jpg)
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso.
Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem
i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy.
Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.
![faszowana papryka papryka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikkQPooYeNGEmLx7_r9BOt_DrDcsxGurXzTFObveJJPB1jMmtZibEwUAicOC8crSt4U_Zh5lYFUIEmwb01E9iO3T97CsWvh9L382XsRTqySW0H9hmWp40Q4LphyphenhyphenHsznEa68zLmjvKwf6NQ/s1600/cuk3.jpg)
Podlewamy warzywa niewielką ilością wody.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.
smacznego :)
![]() |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz