środa, 31 października 2018

Gofry orkiszowe i pyszności z lasu :)

Używacie mąki orkiszowej? Po wielu latach zapomnienia ta pradawna odmiana pszenicy wraca z powrotem do łask - i bardzo dobrze bo orkisz ma dużo białka, witamin i składników mineralnych i co najważniejsze ma niski indeks glikemiczny - produkty z orkiszu są więc odpowiednie dla osób borykających się z cukrzycą, zespołem metabolicznym, insulinoopornością czy po prostu odchudzających się i dbających o linię. Mąka orkiszowa nadaje się do pierogów, makaronów, naleśników itp. Dzisiaj proponuję Wam pyszny przepis na gofry z mąki orkiszowej. Szykujcie ulubione dodatki i pieczemy :) 


gofry

SKŁADNIKI
(na 6 kwadratowych sztuk)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka
40 ml oliwy
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
kilka kropelek aromatu waniliowego
do podania: grecki jogurt + jagody leśne w żelu 






Z białka jajka ubijamy na sztywno pianę. Resztę składników miksujemy na gładko, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy gofry na złoto. Podajemy z ulubionymi składnikami. Np. z jogurtem greckim, owocami, orzechami. 
U mnie dzisiaj właśnie gęsty jogurt + jagody w żelu, pychotka :) 


zdrowe gofry
mąka orkiszowa

Wpis powstał we współpracy z marką Devaldano, która specjalizuje się w produktach pochodzących z lasu - ja uwielbiam las, grzybobrania, zbieranie jagód czy jeżyn i oczywiście ich pałaszowanie :) 
W ofercie producenta znajdziecie grzyby marynowane, suszone, grzybowe koncentraty oraz mnóstwo leśnych owoców w zalewie czy żelu (jagody, borówki, maliny, żurawina). Marka bliska naturze, wszystkie produkty są wege, a część certyfikowana BIO. Polecam!




Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz