czwartek, 5 września 2019

FIT lasagne z cukinii

Sezon cukiniowy jeszcze na szczęście trwa - więc korzystamy na maksa (TUTAJ pisałam Wam, dlaczego warto jeść cukinię). 
Dzisiaj przepyszna FIT lasagna - zamiast makaronu wykorzystujemy właśnie cukinię - mówię Wam wyszło przepysznie :) 
Inspiracją był przepis członkini mojej grupy Kuchenne Fit Rewelacje , oczywiście z moimi zmianami (nie byłabym sobą). Zapraszam Was do dołączania do grupy - znajdziecie tam moc FIT inspiracji!


SKŁADNIKI (na 6 porcji - foremka 30X20 cm)
lasagne
2 średnie cukinie (ok. 600 g)
500 g mielonego mięsa z indyka
300 g tartej mozzarelli ( 2 opakowania)
1 biała średnia cebula 
3 ząbki czosnku
1 mała marchew 
1 puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano bazylia
400 ml mleka (może być roślinne)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
gałka muszkatołowa 

PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cukinię kroimy w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy łopatką. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Do usmażonego mięsa dodajemy marchew, przesmażamy razem 2 minuty i dodajemy pomidory oraz koncentrat. Dusimy, aż płyn odparuje i sos zrobi się gęsty. 
Przygotowujemy beszamel - rozpuszczamy w rondelku masło, wsypujemy mąką i chwilę razem przesmażamy. Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki gałki. 
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (z termoobiegiem). Naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy warstwy naszej lasagne. Najpierw warstwa plastrów cukinii, potem trochę beszamelu, ser i sos mięsny. Znów cukinia, beszamel ser i sos. Ostatnia warstwa to cukinia, beszamel i dużo sera :) 
Całość zapiekamy około 25 minut, aż góra ładnie się zarumieni. 
Całość dzielimy na 6 porcji. Smacznego!!! 

Całość to około 1730 kcal - jedna porcja zatem - 288 kcal 
Na porcję: - 28 g białka, 14 g tłuszczu, 13 g węglowodanów


lazania


cukinia


lasagne z cukinia




Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 

6 komentarzy:

  1. Danie przepyszne.😍🥒😍 Farsz mięsny jest rewelacyjny. Tylko nie wiem dlaczego tyle wody miałam po upieczeniu. Na pewno zrobię jeszcze raz, tylko muszę rozgryść sprawę wody. 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało :) woda - cóż - różnie to bywa, może kwestia wody z cukinii, albo mozzarelli

      Usuń
  2. A może cukinię najpierw lekko zgrilowac w plastrach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak właśnie zrobilam i gorąco polecam :)

      Usuń
  3. Po wrzuceniu wszystkich składników do kalkulatora kalorii (fitatu) wyszło mi 2186 kcal. Skąd wynik 1730 kcal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kalkulatora profesjonalnego programu do układania jadłospisów dla dietetyków

      Usuń