poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Chałka z kruszonką (bez jajek)

Dziś mam dla Was przepis nie do końca fit, ale za to przepyszny :) 
Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza teraz gdy odrobinę możemy osłodzić sobie ten trudny czas kawałkiem pysznej chałki na słodkie śniadanie lub deser :) 
Mnie najbardziej smakuje z masłem lub powidłami janginizowanymi bez cukru (przepis znajdziecie TUTAJ, klik!


SKŁADNIKI 
chałka drożdżowa20 g świeżych drożdży
50 g miękkiego masła
300 g mleka
100 g cukru
550 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
1 łyżeczka soli
białko jajka do posmarowania chałki

kruszonka:
40 g masła
40 g mąki pszennej
30 g cukru




PRZYGOTOWANIE
W garnku podgrzewamy lekko mleko (by było letnie). Dodajemy cukier i masło w kawałkach - dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Wkruszamy drożdże i znów dokładnie mieszamy. Pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut (podwoi objętość). Dodajemy mąkę i sól i dobrze wyrabiamy ciasto (co najmniej kwadrans - musi się całkowicie odklejać od ręki i być dobrze napowietrzone).  Przekładamy do natłuszczonej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. 

Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy w miseczce składniki ręką i rozdrabniamy w palcach. Wstawiamy miskę do lodówki. 

Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy rękami na wałki (ok. 40 kilka cm dł.) Zaplatamy warkocz, podwijamy końce pod spód i kładziemy chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Smarujemy chałkę białkiem jajka i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na około 30 min. (do zrumienienia). 
Studzimy i zajadamy najlepszą chałkę! 
Smacznego :) 

Ta chałka to dzieło trójki z nas :  ciasto - wykonanie Mąż, zaplatanie - Córcia Młodsza, kruszonka, pieczenie - ja :) 



słodka chałka
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)  

Jeśli szukacie dużego wyboru foremek do pieczenia zapraszam tu: KLIK!


ciasto drożdżowe


6 komentarzy:

  1. The Best chałka ever 😄
    Robię chałkę często, ale odkąd poznałam ten przepis, nie korzystam z żadnego innego. Zawsze się udaje ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń