SKŁADNIKI
- 1/2 kilograma mąki
 - 2/3 szklanki miodu
- 2/3 szklanki miodu                                 - 1/2 szklanki cukru - może być też ksylitol lub erytrol - będą mniej kaloryczne :)
- 100g masła
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,
cukierki typu m&m's
 PRZYGOTOWANIE
PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.
Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.
Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.
Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.
My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.
LUKIER
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp.
Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!
Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :)
Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe pisaki cukrowe do zdobienia.
 Zapraszam też na pierniczki kakaowe KLIK. KLIK
 Zapraszam też na pierniczki kakaowe KLIK. KLIKDuży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!
A TUTAJ - KLIK! znajdziecie moc inspiracji na ozdoby bożonarodzeniowe dla Waszego domu :)
SMACZNYCH ŚWIĄT !!!



 
super blog wziełam cie do swojego blogrolla i bende nabierząco śledzic przepisy:)
OdpowiedzUsuńCzy tego miodu nie za dużo?
OdpowiedzUsuńnie za dużo, pierniczki są przecież słodkie
UsuńWitaj czy posypka i lukier i te inne różne dodatki ozdobne dajemy odrazu na pierniczki i do puszki czy jak juz bedą miekkie po 2-3 tygodniach wtedy ozdabiamy? pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPierniczki, gdy wystygną to zaraz robią się twarde, wtedy je ozdabiamy. Gdy lukier i ozdoby stwardnieją - wkładamy do puszki.
UsuńŻyczę dobrej zabawy bo ozdabianie to naprawdę frajda :)
pozdrawiam
Czy jeśli upiekłabym pierniczki z Pani przepisu jutro lub pojutrze, zdążą zmięknąć do wigilii? ;)
OdpowiedzUsuńTak spokojnie zdążą. Proszę tylko włożyć kawałki jabłka do puszki, należy je wymieniać co 2 -3 dni. Najlepiej, żeby jabłka dotykały pierniczków skórką - bo jeśli stykają się miąższem z ciastkami to mogą one rozmoknąć. Ja w zeszłym roku piekłam 15 grudnia i Wigilię były mięciutkie, pozdrawiam
UsuńA jesli nie mam metalowego pudełka to plastikowe będzie OK? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że z kawałkami jabłka zmiękną nawet w foliowym woreczku :) pozdrawiam
UsuńAby pierniczki były zaraz miękkie należy je gorące wkładać do garnka i przykryć szczelnie pokrywką na czas ostygnięcia. Nie stracą wilgoci i są miękkie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Dodaję do ulubionych i niebawem próbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
A jak duże opakowanie przyprawy korzennej ma być? Kupiłam 40g mam dać całe opakowanie? Czy może tylko pół ?
OdpowiedzUsuńCałe opakowanie , pozdrawiam :)
UsuńCzy miód nie musi być podgrzany? Bardzo fajny przepis, zabieram się do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! :)
Nie, nie ma takiej potrzeby , pozdrawiam
Usuńzrobiłam pierniczki. wyszły idealnie. wszystkie składniki połączyły się jak należy. mnóstwo zabawy. nawet lukier i posypka na podłodze mi nie przeszkadza. radość dzieci "bezcenna"
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, pozdrawiam i życzę smacznych Świąt :)
Usuńhej,
OdpowiedzUsuńMam pytanie ja sprawić zeby ciasto dało się rozwałkować ? to które wyrobiłam starsznie się klei- mimo dokładania mąki praktycznie rozwałkowanie ciasta jest niemożliwe.. próbowałam wyciąć kształty, niestety nie idzie to.. zachowałam proporcje jak w przepisie, będę wdzięczna za sugestie:)
Marta
Szczerze mówiąc nie wiem, co poszło nie tak - u mnie pierniczki zawsze się udają.
UsuńCiasto odrywam kawałkami, podsypuję stolnicę mąką i wszystko gra :) Proszę spróbować moim sposobem :) pozdrawiam
do wałkowania ...na wałek nałożyć rajstopy...nie klei się.
OdpowiedzUsuńA ile czasu muszą poleżeć żeby były miękkie?
OdpowiedzUsuńParę dni wystarczy, trzeba tylko zmieniać kawałki jabłek na świeże, wtedy pierniki ciągną z nich wilgoć :) pozdrawiam
UsuńCzy pierniczki zdążą zmięknąć przez 2 dni???
OdpowiedzUsuńJeśli wsadzi się dużo kawałków jabłka i będzie się je zmieniać - powinny 2 dni wystarczyć, a 3 to na pewno :)
UsuńCzy masło powinno być roztopione i ostudzone ?
OdpowiedzUsuńNie, miękkie masło siekamy, pozdrawiam
UsuńWitam czy chlodzimy ciasto przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny:) Wyszło super:) dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , pozdrawiam i życzę smacznych Świąt
UsuńW zeszłym roku przygotowałam je wieczorem i zamknęłam w metalowej puszce z dużą ilością jabłek. Następnego dnia rano były aż za miękkie. Wszystkim w szkole smakowały tak, że po 5 minutach znikęło 200 pierniczków, a klasa liczy 16 osób :). W domu też nie było gorzej. Wszyscy zajadali i pytali o przepis :). W tym roku przygotuje ich jeszcze więcej, bo podejrzewam, że znikną przed świętami ;). Dziękuje za tak wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że tak smakowały :) Życzę zdrowych i smacznych Świąt :)
UsuńTez zabieram ten przepisik, wygladaja Bosko!! , pozdrawiam sw.
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo brać przepisy ile wlezie ;)
UsuńDziękuję i pozdrawiam, życząc wesołych i smacznych Świąt :)
Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) pozdrawiam
UsuńA jak Pani robi te ozdoby na pierniczkach?
OdpowiedzUsuńTe jabłka trzeba układać na spodzie w puszkach i na nich pierniczki?
Ozdabiam cukrowymi pisakami, lukrem, który posypuję wiórkami kokosowymi i czekoladą. Jabłka układam na wierzchu puszki i pomiędzy pierniczkami,
Usuńpozdrawiam
a pisaki takie można gdzieś kupić w sklepie? a lukier to już samemu się napełnia? a czy te jabłka są obrane i pokrojone? te pierniczki nie będą rozmiękać od tych jabłek jak będą się stykać?
UsuńPisaki są z kolorowego lukru - takie tubki z lukrem, które wkładamy na chwilę do ciepłej wody - a potem już tylko zdobimy - do kupienia w sklepach sieciowych - firmy Oetker np.
UsuńJabłka dajemy ze skórką - tak by skórka dotykała pierniczków - wtedy nie będą rozmiękać i co kilka dni je wymieniać :)
tu link do pisaków:
https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/slodkie-dekoracje/pisaki-cukrowe.html
ale na pół przekroić jabłka czy takie cale? Dziękuję za link
UsuńJabłka pokroić na ósemki i położyć w kilku miejscach :)
UsuńJa po upieczeniu i wystudzeniu włożyłam je ponownie do piekarnika ale na dnie umieściłam garnek z gorącą parująca wodą. Zmiękły po 2 godz.
Usuńi już takie pozostały?
UsuńIle dni przed świętami najlepiej zrobić pierniki, żeby zmiękły bez pomocy jabłek?
OdpowiedzUsuńMyślę, że jakieś 2 tygodnie- 10 dni :) pozdrawiam
UsuńLukier: czy składniki sietylko miesza? czy jakoś uciera?
OdpowiedzUsuńtylko miesza, wszystko się ładnie rozpuści w gorącej wodzie
UsuńMoje opakowanie z przyprawą do piernika ma 20 g,będzie ok?
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuń