czwartek, 31 października 2013

Pikantna zupa gulaszowa z czerwoną fasolą

Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki.

SKŁADNIKI

gulasz1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku                                                     
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 litr bulionu wołowego
2 łyżki oliwy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów w kawałkach
1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie. 

Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez
chwilę na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę
papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod
przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy pomidory 
razem z zalewą i odsączoną fasolę.Przyprawiamy solą,
pieprzem, paprykami i tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.







                                            Podajemy z białym pieczywem


zupa węgierska



7 komentarzy:

  1. ciekawa jestem czy jadłaś w/w zupe w budapeszcie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielokrotnie jadłam zupę gulaszową na Węgrzech, gdyż bywam tam często :) Wyżej wymienionej jeść nie mogłam, ponieważ jest to mój przepis/wariacja na temat zupy gulaszowej i węgierską jej przecież nie nazywam :), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem co na dzisiejszy obiad zrobię. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń