wtorek, 17 grudnia 2013

Ciasto cappuccino

 Dzisiaj prezentuję rewelacyjne cappuccino - kolejny świetny przepis Teściowej :)

Ciasto kokosowe
ciasto cappuccino anastazji200 g wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki.
Pieczemy na złoty kolor w temp.160-180 stopni przez około 30 minut.

Ciasto kakaowe
8 jajek
250 g cukru
160 g mąki
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i cukier. Delikatnie ubijamy i dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Formę wyłożoną papierem smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Pieczemy podobnie jak ciasto kokosowe w temp.160-180 stopni przez 30-40 minut.
Po upieczeniu przekrawamy na połowę.
ciasto z kokosem 
Masa
5 żółtek
cukier waniliowy
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 budyń śmietankowy 
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki masła
25 g spirytusu
5 łyżek śmietankowego cappuccino w proszku


Mleko, cukier, budyń, żółtka, cukier waniliowy, mąkę mieszamy i gotujemy budyń.
Wystudzony budyń ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus i kawę. Mieszamy.

Przekładamy ciasto:
ciasto kakaowe - masa - ciasto kokosowe - masa -ciasto kakaowe

Wierzch ciasta smarujemy cienko masą i posypujemy kakao. 

Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!




ciasto z alkoholem

                                                 
                                    

Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

48 komentarzy:

  1. Widzę, że bardzo podobne do cappuccino Siostry Anastazji, bardzo lubię to ciasto!
    Wyjątkowo dobre zestawienie smaków :]]
    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ginę w gąszczu przepisów, a że kucharka ze mnie okazjonalna (acz już leciwa) proszę "poprowadzcie" mnie za rękę. Jak wyczuwacie, który z przepisów sa warte wypróbowania, jakie blogi etc.
    Serdeczności na święta.
    Hala

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś nie mam przekonania do mas z margaryną
    zawsze używam najlepszej jakości masła, dodaję tylko 1-2 łyżki palmy, żeby wygładzić i związać masę
    a generalnie ostatnio uważam, że najpyszniejsze masy są na bazie serka mascarpone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale w tym przepisie nie ma margaryny tylko masło!

      Usuń
    2. DOKŁADNIE-tylko masełko! masy z serka mascarpone nie zawsze są najlepsze-nie do każdych przepisów -masa podana w tym przepisie- cappuccino- jest idealna--właśnie na bazie budyniu-a ilość masełka dodana do masy budyniowej można dostosować do własnego upodobania.

      Usuń
  4. Uwielbiam słodkości, które zawierają cappuccino i kakao, więc to ciasto to coś w sam raz dla mnie. Zapisuję przepis. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. to capuccino z ciast siostry Anastazji :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to -śmiem stwierdzić z pełną odpowiedzialnością!!-jest 100 razy lepsze!! czyli o całe Niebo lepsze!!

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :) pozdrawiam

      Usuń
  6. a gdzie to cappucino w proszku dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa
      "Mleko, cukier, budyń, żółtka, cukier waniliowy, mąkę mieszamy i gotujemy budyń.
      Wystudzony budyń ucieramy z margaryną. Dodajemy spirytus i kawę. Mieszamy."
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo proszę o dokładne podanie składników do masy ,w jakiej ilości.

      Usuń
    3. Wszystkie inne miary są podane, cukier waniliowy - 1 opakowanie, masło -przyjmujemy, ,że kostka 200g

      Usuń
    4. Pani Małgosiu niech Pani nie używa margaryn!! Żadnych! Margaryna to trucizna! To silna toksyna! Masło jest najlepsze! I wbrew panującej opini najzdrowsze! Pozdrawiam.

      Usuń
    5. Ale w przepisie jest przecież masło :) pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Czy kawa ma być dosypana w proszku czy zalana wodą i dopiero dolana do masy?

    OdpowiedzUsuń
  8. To przełożenie kokosowe jest bardzo dobrym pomysłem :) Pysznie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czasem modyfikuję i robie płytę orzechową , a capucino rozpuszczam w 2 łyżkach śmietanki

      Usuń
  9. Moja przyszła teściowa robi to na święta - uuuuu kozak ciasto! teściowa tez spoko ;) :D widać, że roboty przy takim ciachu jest mnóstwo, ale ciacho wygląda fantastiko i za taki efekt warto postać przy garach! mniam !

    w razie potrzeby na ciasto błyskawiczne w przygotowaniu zapraszam tu - na moje zielone jak wiosna w pełni ciacho z jabłkiem :)
    http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/szarlotta-na-zielono-czyli-mocno.html

    pozdro&mniam ;)


    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam to ciasto z tego przepisu, wyszło wyśmienicie. Mam tylko pytanie czy do budyniu nie powinno się dawać 3 łyżki mąki ziemniaczanej? Ja do swojego budyniu trochę dodałam bałam się że masa potem wyjdzie za rzadka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie sprawdza się pszenna :) Cieszę się, że wyszło smaczne , pozdrawiam

      Usuń
  11. Witam. Mam pytanie odnośnie rozmiaru blaszki na którą podane są składniki. Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam , przepyszne i niesamowicie się prezentuje same ochy,achy zebrałam od rodzinki, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. zapraszam z przepisem do udziału w konkursie na http://testerka-blogerka.blog.pl/2014/12/07/konkurs-swiateczny-konkurs-na-wypieki/

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie upiekłam i wyszedł rewelacyjnie!!! Jestem kompletną nogą jeśli chodzi o pieczenie,a to ciasto wyszło mi idealnie. Niedługo moja córeczka będzie miała drugie urodziny więc już wiem czym gości zaskoczę. Serdecznie dziękuję za ten przepis bo zaczynam wierzyć w swoje możliwości:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,czy można użyć innego smaku cappuccino bo nigdzie nie mogę dostać śmietankowego?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto jest naprawde pyszne !!,wspanialy kawowy krem dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam

      Usuń
  17. Ciasto rewelacja! robię identyczne ale bez alkoholu SMAK NIE ZIEMSKI dziękuję że nie tylko ja zachwycam się-- super blog gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pochwały :) bardzo mi miło :) super ,że ciasto smakowało , pozdrawiam

      Usuń
  18. Witam. Czy nie trzeba nasączać biszkoptu ? Nie jest suchy ? Pozdrawiam Justyna :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wyszło bardzo dobre. Dziękuję za przepis :) polecam również zamiast spirytusu dodać rumu

    OdpowiedzUsuń
  20. Hej czy to nie stąd zdjęcia i przepis na tym blogu: http://bezglutynka.blogspot.com/2017/02/bezglutenowe-ciasto-cappucino.html

    Chyba ktoś sobie "pożyczył"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to moje zdjęcie :( dzięki za cynk - ależ ludziska potrafią być ....

      Usuń
    2. i tekst też skopiowany :( brak słów - bardzo raz jeszcze dziękuję, pozdrawiam

      Usuń

  21. Mam pytanie czy alkochol musi być ,czy można go ominąc

    OdpowiedzUsuń
  22. Od lat zawsze w okresie wielkanocnym, do kawy pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witaj :) na jakiej wielkości blaszkę jest przepis na to ciasto ???

    OdpowiedzUsuń