poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sałatka z bryndzą i wędzoną makrelą

Inspiracją dla powstania tego przepisu była przepyszna bałkańska sałatka, którą jedliśmy w Czarnogórze. W miejscowości Virpazar po rejsie po Jeziorze Szkoderskim znaleźliśmy klimatyczną knajpkę Badanj z uroczym tarasem nad samą rzeką. Wybraliśmy m.in. sałatkę "firmową", która była wprost przepyszna - od razu wiedziałam, że muszę spróbować ją odtworzyć :) 
W oryginale była z wędzonym karpiem, którego z braku laku zastąpiłam makrelą, zaś regionalny ser owczy zastąpiła nasza polska bryndza. 
Sałatka znika u nas w tempie błyskawicznym - gorąco polecam. 
Jest bardzo prosta, a mega pyszna :)

SKŁADNIKI     
            
sałatka
1/3 główki sałaty lodowej  
3 pomidory
2 żółte papryki kremowe
250g wędzonej makreli
(bez ości ;))
125g bryndzy
70g czarnych oliwek
tymianek suszony Prymat
oliwa z oliwek








PRZYGOTOWANIE
Sałatę dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu jako pierwszą warstwę. Pomidory kroimy w szesnastki, paprykę w paski i układamy naprzemiennie na sałacie. Następnie układamy kawałki makreli i plasterki sera - najefektowniej - dookoła - do środka naczynia-naprzemiennie - tak jak widać na zdjęciach. Całość przystrajamy całymi czarnymi oliwkami. Posypujemy tymiankiem. Podajemy z oliwą z oliwek.

sałatkasałatka

                                                 SMACZNEGO

sałatka


sałatka bałkańska






















Jeśli szukacie super noży do Waszej kuchni - zapraszam TU - KLIK!

                           

1 komentarz: