Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak.
Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami - najlepiej oczywiście świeżymi:)
![schab pieczony z ziołami schab pieczony](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF-GsL21YyaR-goFqlL4pDncUf1CveD5OXYEfj6ETVCpQav6e70CeRFzf4rzAHLv_jhZcMJxq-cSZeymFNAheGBvw8BRbqQDMz9i2U3l2h9c3c3Rdd4N0Ef3_vCjO0zNp6Q-gC1l85ZUiN/s1600/schab2.jpg)
800 g schabu bez kości
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej bazylii
150 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
PRZYGOTOWANIE
Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz. Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy od dołu około 1,5-2 cm).
Masło mieszamy z posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno pokrojonym czosnkiem.
Każdy plaster schabu smarujemy ziołowym masłem.
Schab lekko ściskamy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do blaszki, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem rozwijamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek. Przekrawamy plastry mięsa i polewamy sosem (podawanym w sosjerce).
Smacznego :)
Bardzo apetyczny, i te zioła:)
OdpowiedzUsuńDzięki, a zioła spisały się super - bardzo aromatyczny jest :)
Usuńbardzo smakowicie wyglada,pozdrawiam a przepis zachowam
OdpowiedzUsuńDziękuję , bardzo go polecam :) pozdrawiam również
UsuńAż się zrobiłam głodna, wygląda rewelacyjnie! Na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWodę wlewamy wokoło zawiniętego w folię mięsa? Iwona
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Iwonko , pozdrawiam
UsuńA dużo soli i pieprzu? Bo niestety czasem za mało tego daję w obawie przed przedobrzeniem a przepis świetny!
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć - lekko oprószamy? Na tyle mięsa to tak po pół łyżeczki może :) pozdrawiam
UsuńIle ten schab musi się piec?
OdpowiedzUsuńtak jak jest w przepisie - godzinę :)
Usuńpozdrawiam
Przez caly czas pieczenia ma byc temperatura 200 stopni?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńSuper! Nie moge sie doczekac az skosztuje. DZIEKUJE
UsuńŻyczę smacznego 😀
UsuńCzy zamiast w folię można schab związać wzdłuż sznurkiem i wsadzić do rękawa i tak upiec?
OdpowiedzUsuńMożna. Choć nie wiem czy będzie tak samo soczysty
Usuń