Tak usmażona cukinia będzie świetną przekąską, przystawką lub dodatkiem - np. do mięs :) Gorąco polecam!

SKŁADNIKI (jako dodatek 4 porcje - 1 porcja 45,5 kcal!)
300 g cukinii
1 pęczek dymki (biała i zielona część)
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy i bez obierania kroimy w słupki (wielkości kciuka). Skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy tymiankiem i odstawiamy na kwadrans. Czosnek, dymkę i papryczkę siekamy na plasterki.
Resztę oliwy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu przesmażamy cebulkę z czosnkiem i chili. Dodajemy cukinię, zwiększamy ogień i smażymy razem przez 6-8 minut, aż cukinia będzie chrupiąca. Na koniec doprawiamy niewielką ilością soli. Smacznego :)
1 porcja - 45,5 kcal!
- białka - 1,4 g
- tłuszcze - 2,7 g
- węglowodany - 3,6 g
- błonnik - 1,5 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram.
Również kocham cukinię, a także wyraziste smaki :) Może nawet dodam trochę więcej tego chilli... :)
OdpowiedzUsuń:) Smacznego :)
Usuńbardzo lubię cukinię, pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam
UsuńPysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! :-)
http://www.mecooks.com
fajne połączenie z chilli, chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńpolecam :) pozdrawiam
UsuńUwielbiam cukinię! Przyrządzam ją na różne sposoby i za każdym razem jest pyszna.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo myślę :)
UsuńCzy skórka jest również do jedzenia, po takim przyrządzeniu?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń