Dane są przerażające- rocznie na śmietnik na całym świecie trafia 1.3 miliarda ton żywności - 9 milionów ton jedzenia to nasz udział w tych danych - Polska jest w niechlubnej pierwszej piątce europejskich krajów najbardziej marnujących żywność.
Zero waste to filozofia, która promuje ograniczenie produkcji śmieci - także odpadów kuchennych.
W książce znajdziecie mnóstwo porad na temat recyklingu w kuchni, przeczytacie o tym jak planować, kupować, przechowywać, przetwarzać i ograniczać - by jak najmniej żywności marnować. Wreszcie moc porad i przepisów na temat wykorzystywania resztek!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhFyizE8QSSa_vvO9zoyijPkY2lfWQ7x7FLpx_-twJF2FN3wIfAB9cC4D3nU-0Ig4wP6Rl3_jg8KSG6-JUwK00iW1qF5b3NxuTMRWsuLpEXRqxJ3KvCQ8iYQVJI5Hw1am55HOqB0_818wB8/s640/gnm0.jpg)
Większość jedzenia, które wyrzucamy do kosza naprawdę da się jeszcze wykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoImAdr0ab3VAte9d4erklil7NX0At1XLOQGviH7SBY_ENlMxgd_q1yAtIKcD6OVrYwJeVFOkcpwN92blyWG3tE0hhSfDxaayQHA5RAKVw0hln4J-z7NfZKiSDKz_PunTRi7WgzJAk-gwf/s640/gnm3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiitok1M6UlIa6ftYAa2kmJwRyOl5W3UUhLwBNraWgxAmgEVi2ZOJG2vgBM806CM6v-tmKabvqq7Aqe53QoI_MUB_P7g21UHJ96J2b1LbFE9yU2ylG2oOXkejeJ6aYbtM_AhObY6NoBJS3q/s640/gnm4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEizzPC6lNpZKdCvT0CQl_GDDXHHu3fP6sLnJNpw4cAfZYXRFqB7iumlyHlBn5cuUEwx6oMUd20M78MTz-Y73X9uwmhQy4EhqL_l6cHLQjtXGWN0NRi-9q6COt7zuDO27RaSXA6bpZIk_NPc/s640/gnm5.jpg)
Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, do ich wykorzystania wykorzystujemy przede wszystkim produkty, które mamy w domu i naprawdę pozwalają nam wykorzystywać resztki, które zwykle za chwilę wyrzucilibyśmy do kosza!
Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę nie lubię wyrzucać jedzenia - więc znalazłam tu dla siebie dużo inspiracji :)
Na pierwszy ogień poszło bananowe brownie - przepis mnie zachwycił, a że wszystkie składniki miałam w domu - zrobiłam je od razu po przejrzeniu książki :)
SKŁADNIKI
2-3 dojrzałe banany
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 g masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu
2 jajka
2 niepełne szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
opcjonalnie:
maliny świeże lub mrożone do przybrania (świetnie przełamują słodycz i czekoladę :))
PRZYGOTOWANIE
Połamaną czekoladę wrzucamy wraz z masłem do garnuszka i rozpuszczamy, odstawiamy do ostudzenia. Cukier mieszamy z jajkami, dodajemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozgniecione widelcem na gładką masę banany i wystudzoną czekoladę.Wszystko razem miksujemy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (okrągła 20 cm, lub prostokątna 18x24 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30-40 minut (zależnie od mocy urządzenia). Po wyjęciu posypujemy malinami - pycha!
Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggX4v1dpPkzjx-2lH2w8jh1wdJ00LGC88W2aRAVgpjJD8m2EW0rSN4MLRcXxaZ77A7D1Nd0Q5sqYXeKiV06k48Qc2DQyd10_Yvgqw-CzjLsd8jyOoTZLLBunvDtOlsKwhTgDDgf7pLtDB4/s640/browbanan5.jpg)
Autor - Sylwia Majcher
Twarda oprawa,
Ilość stron 192
Cena - 49,90 zł
Wydawnictwo Buchmann
Wpis powstał w ramach współpracy z Wydawnictwem Buchmann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz