piątek, 17 maja 2019

Omlet ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską

Omlety uwielbiam, szparagi też - polecam Wam na sycące śniadanie białkowo-tłuszczowe lub lekki obiad :) 
omlet ze szparagamiAlbo nawet na kolację ;) jest pysznie <3 

SKŁADNIKI (1 porcja  - 340 kcal)
2 jajka 
5 szt zielonych szparagów
1/4 kulki mozzarelli (30 g)
5 pomidorków koktajlowych
2 plasterki szynki parmeńskiej
sól, pieprz, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE 
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Kroimy na 2 cm kawałki. Na małej patelni roztapiamy masło, smażymy kawałki szparagów (bez główek) na średnim ogniu przez 5 minut (w ostatniej minucie dorzucamy główki). Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem  i wylewamy masę na patelnię. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę, połówki pomidorków i paski szynki. Posypujemy ziołami. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Od razu podajemy. Smacznego :) 

omlet z mozzarellą

1 porcja - 340 kcal 
- białko - 27 g
- tłuszcz - 22 g
- węglowodany - 11 g
- błonnik - 3.5 g 


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie




5 komentarzy:

  1. Świetne połączenia, patrząc jedynie na składniki już wiem, że to lubię ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka, wygląda bosko i pewnie tak smakuje <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i nie zawiodłam się - pycha!

    OdpowiedzUsuń