środa, 7 października 2020

Mus jabłkowo-gruszkowy (bez cukru) janginizowany


Pyszny mus owocowy - świetny do naleśników, owsianki, słodkich placuszków. 
Co najlepsze - przygotowany metodą janginizacji - czyli z odrobiną soli morskiej - bez dodatku cukru! Sól "wyciąga" naturalną słodycz owoców - jest więc pysznie i zdrowo! 

mus z gruszek


SKŁADNIKI (zwiększamy proporcjonalnie w razie potrzeby)    
2 kg jabłek - u mnie kronselki
1 kg gruszek
pół łyżeczki soli morskiej
1/2-1 łyżeczki cynamonu




PRZYGOTOWANIE
Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy na dość dużym ogniu aż się rozpadną. Dosypujemy sól, po kilkunastu minutach próbujemy czy mus zrobił się wystarczająco słodki (przy kwaśnych jabłkach potrzeba około łyżeczki soli - tylko uwaga by nie przesadzić, bo mus wyjdzie słony).  Dodajemy cynamon, wedle smaku. Gotujemy aż owoce całkiem się rozpadną (możemy zmiksować na gładką masę, lub pozostawić małe kawałki owoców). Przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy przez 15 min. 
Pyszny i zdrowy mus gotowy! 

Z podanych proporcji wyszło mi niespełna litr musu. Mus można przygotować z samych jabłek lub samych gruszek. Też wyjdzie pysznie! 


mus jabłkowy


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :) 

A jeśli szukacie fajnych noży do Waszej kuchni - zerknijcie na Ceneo - KLIK!


4 komentarze: