czwartek, 28 lutego 2013

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym

Choć sezon grzybowy dawno za nami, na szczęście w naszej zamrażarce czekają zarówno podgrzybki,  jak i prawdziwki.
Dlatego dziś przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym.


makaron z kurczakiem i pieczarkami

SKŁADNIKI

1 podwójna pierś z kurczaka
30 dag grzybów leśnych   
1 duża cebula
200 g śmietany 12 %
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
masło i olej do smażenia
makaron razowy


PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby. Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy.
makaron z sosem grzybowymNa patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy kilka minut na dużym ogniu. 
Solimy i pieprzymy. 
Dodajemy grzyby z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na małym ogniu dodając
w tym czasie posiekany szczypiorek.



Podajemy z makaronem razowym - mogą być świderki.

kurczak w sosie śmietanowo-grzybowym

3 komentarze: