poniedziałek, 2 grudnia 2013

Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby


Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą czy kurczak w cieście francuskim 
z szynką i serem? 
Zawsze mam dylemat, którą wersję zrobić , więc zwykle robię obie... :)

SKŁADNIKI 

4 piersi z kurczaka
pierś z kurczaka w cieście
2 opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
sól, pieprz

Do wersji z szynką
4 plasterki szynki
4 plasterki sera żółtego

Wersja ze szpinakiem i fetą
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
łyżeczka śmietany
oliwa

PRZYGOTOWANIE 

Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu.
kurczak z szynką
Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Solimy i pieprzymy.
Ciasta francuskie dzielimy na 4 części.
Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem
(po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera.
Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety :
- podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem.
kurczak z szynką  i serem


Naprzemiennie zawijamy paski ciasta.
Smarujemy żółtkiem jajka.

 


kotlet z kurczaka w cieście





Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez 20 minut.






                                
 

                                   Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatami.
kurczak z szynką i serem



9 komentarzy:

  1. Mmm... połączenie kurczaka i ciasta francuskiego zawsze dobrze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowe :) chociaż jestem veg-można prosić vegetariańską odmianę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wegetariańskiej odmianie zamiast piersi kurczaka dajesz- brukiew zamarynowaną w soku z dyni.

      Usuń
  3. Zrobiłam. Pyszneeeeee;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie dania, robi się szybko, a jakie pyszne. Robiłam z łososiem, muszę spróbować z kurczakiem, bo wyglądają smakowicie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam barddzo dobre. Jemyfit.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno pyszne i spróbuję w niedługiej przyszłości :) sama robiłam kiedyś roladkę w cieście francuskim z szynką i serem żółtym, natomiast służyło to jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń