wtorek, 3 czerwca 2014

Caprese z grillowaną cukinią

Cukinia w wersji grillowanej to jedno z moich ulubionych warzyw :)
Postanowiłam wykorzystać ją w lubianej sałatce caprese.
Składniki podałam jednak  inaczej niż w wersji tradycyjnej sałatki i  wyszła pyszna warstwowa sałatka caperse :) 
 

SKŁADNIKI  

1 średnia cukinia
3 pomidory
150g tartej mozzareli
pół pęczka świeżej bazylii
sól
pieprz
oliwa z oliwek
opcjonalnie ocet balsamiczny


 
PRZYGOTOWANIE 

Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej - na oliwie , lekko posolone. Odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy na talerzu jako pierwszą  warstwę sałatki.
Posypujemy połową tartej mozzarelli. Następna warstwa - pomidory pokrojone w kawałki,które doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekaną bazylią.

 
Na samą górę kładziemy resztę mozzarelli i skrapiamy - według upodobań - oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego !

 



1 komentarz:

  1. Przepadam za cukinią grillowaną.Na samą myśl, ślinka mi leci:))

    OdpowiedzUsuń