- doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.
SKŁADNIKI
parówki (u mnie z szynki)
żółty ser w plastrach - sztuk tyle co parówek
opakowanie ciasta francuskiego
(wystarczy do ok. 10 parówek)
papryka słodka
1 jajko
![parówki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlRelFpILhScS-PEcWqDi9i9EJWeCQYhT4pPWKQbKiHQiN7KD-pif2tRfcePqrTQ9_GuDhNzmxbXqTKjI7dYo5U66RE8KtMli5V4LOPpwxKQCFWb2LeklU6NdyKjuNaWBGcez7yILq-TEA/s1600/parowki.jpg)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.
Plasterki sera posypujemy słodką papryką. Owijamy parówki serem (dłuższym bokiem i papryką do parówek), a następnie paskami ciasta.Ja zostawiam końce parówek nieowinięte-fajnie wyglądają i super się przypiekają. Ciasto lekko dociskamy.
![parówki w cieście parówki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6vp5kiz4HEZrByT5kIT3daz-Gti1hczy7pCeu2OqJfsWmtZB_CX3T7QTAhQYK6mNeFJHd7YXGwCg5S9vZVE0QMdxP9y_he1YImeNCv6HfpiZoDntdvhJzTng4FVEBnNqBnFkGg3SOWXzj/s1600/parowki3.jpg)
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Podajemy z keczupem , sosem czosnkowym lub innym ulubionym.
![parówki z serem parówki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK0GsLlMnB4f4kxqwBdqcy4ALnfVVtPwPUcAxxRyE3LveckPpxYfhUIim64qo3rCaoX_mkkcSYIYwQBN-CquK26_9LcaRZbm8sPGyJy-G7xFT2qzdf7m1Q7Q2hPpXhmNv4V4b1paSweBi0/s1600/parowki1.jpg)
Możemy pokroić parówki w krążki i podawać jako zimną przekąskę.
Smacznego :)
Idealny pomysł na szybką kolację. :)
OdpowiedzUsuńo tak, na śniadanie, kolację, jako przekąska - są bardzo uniwersalne :)
UsuńMuszę takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńPolecam, pycha :)
UsuńBardzo ciekawe danie,sporóbuje zrobic.
OdpowiedzUsuńRobie podobne, ale w cieście drożdżowym. Lubimy te domowe hot dogi :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, dzisiaj je przygotuje na kolację.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały :)
Usuń