czwartek, 18 grudnia 2014

Ekspresowy piernik z polewą czekoladową

Pyszny, bardzo prosty przepis na piernik z polewą czekoladową - wychodzi zawsze, więc jeśli lubicie szybkie ciasta - polecam gorąco :)

SKŁADNIKI (przepis na keksówkę 30x14 cm)
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typu 450
1 szklanka cukru/ zamiennie ksylitol
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody
200g powideł śliwkowych

Polewa:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g masła


PRZYGOTOWANIE
Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka). Po pół godzinie przykrywamy folią wierzch, by za bardzo się nie zrumienił. Studzimy ciasto.
 
Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy 
pokrojone w kawałki masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia 
i wsypujemy kakao. Mieszamy energicznie na gładką masę. Lekko studzimy polewę i polewamy nią piernik. 



Pyszny i łatwy piernik gotowy :)
Smacznego !
 

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu!




piernikpiernik
szybki piernik
 




 

50 komentarzy:

  1. mam małe pytanie... wigilia dopiero za dwa dni a ja już dziś zabieram się za pieczenie piernika.. czy ciasto nie wyschnie i czy nie zmieni się jego smak i konsystencja?
    jestem początkującą kucharką i nie chcę zepsuć Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie, nie wyschnie, proszę je przykryć ściereczką -wtedy nie obeschnie, smacznych świąt życzę i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy te składniki to wszystkie na raz mieszać? :) nie stopniowo?
    (mam na myśli najpierw jajka a następnie reszta)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy za miast sody można dać proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. a jaka wielkość ma mieć blaszka do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis prosty :)
    Piernik rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy w piekarniku ma być włączony termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam bardzo mocny piekarnik, piekłam bez termoobiegu. Oczywiście można włączyć tę funkcję, ale proszę skrócić na początek czas pieczenia o 5-10 min. i sprawdzać ciasto patyczkiem , pozdrawiam

      Usuń
  8. Dziękuję za szybką odpowiedź :-) piekłam bez jednak i czas jak u Pani. Obawiałam się ze przy termoobiegu by się spalił.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, cieszę się, że kolejny przepis wypróbowany i Wam smakuje :)
    Polecam tort czekoladowy albo orzechowy bez mąki :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Piernik pyszny. Polewy nie doczekał, ponieważ został pochłonięty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę :) z polewą , czy bez i tak jest pyszny :) Polecam teraz powtórkę z polewą, może tym razem doczeka ;) pozdrawiam

      Usuń
  11. Piernik wyszedł rewelacyjny! Zrobiłam na próbę przed świętami i już cały zjedzony.
    Mam tylko pytanie... jaki wymiar ma Twoja keksówka? Bo mój wyszedł mega wysoki i musiałam troszkę dłużej piec :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 26x12 cm :) Ale też mój piekarnik jest chyba dość mocny, bo czytelniczki często piszą, że muszą wydłużać czas pieczenia :)
      Cieszę się, że smakował, pozdrawiam

      Usuń
    2. A przepraszam bardzo , w komentarzach powyżej widzę, że pisałam, że przepis jest na foremkę 30x14 , więc na keksówkę trochę większą, niż standardowa :) Zaraz dopiszę w przepisie :)

      Usuń
  12. Dziękuję bardzo. Myślisz, że jak upiekę w tej 26x12, to będzie ok? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak, trochę wyższy tylko będzie , pozdrawiam

      Usuń
  13. A dlaczego nie przekroilas piernika na pol wzdluz i nie posmarowalas powidlami sliwkowymi,przeciez w skladnikach je podalas.Mnie wyglada ten piernik na "suchawy" no i nie jestes dokladna,a po komentarzach widze,ze korzystaja z przepisu malo doswiadczone "cukierniczki".JUz w kilku Twoich przepisach zauwazylam niedokladnosc i przeklamania.Sorry ,ze to pisze,ale jak sie cos robi,to albo dobrze,albo wcale.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem powidła są w składnikach. Następnie piszę,żeby wszystkie składniki zmiksować - więc powidła również. Proponuję zacząć od czytania ze zrozumieniem, zanim osądzi się kogoś o "przekłamania". A najlepiej najpierw przepis wypróbować, a dopiero potem komentować smak :). Zapewniam, że ciasto jest odpowiednio wilgotne i wielu osobom (co widać powyżej) smakuje. Pozdrawiam anonimie ( jak mniemam doświadczona "cukierniczko").

      Usuń
    2. Jakie to typowo polskie, skrytykować i się wymądrzyć. Nie przekroiła bo wcale nie musiała, każdy robi jak chce. Po co te głupie przytyki o 3.50 buahahah

      Usuń
  14. Suchawy? W ktorym miejscu? Pierniczek pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Ale jak ktoś ocenia przepis bez wypróbowanią ...pozdrawiam i życzę smacznych Świąt :)

      Usuń
  15. Również życzę wesołych świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie piekę, ja spróbowałam w tortownicy ;) zobaczymy co z tego wyjdzie ! :) dzieki za przepis ;) pozdrawiam, Sandra

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za przepis.
    Piernik pachnący, mokry, smaczny - szybko znikający.
    Wykonanie jak w tytule "ekspresowe". Polecam .
    Antonina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał, u nas w te Święta zniknęły dwa :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Piernik jest boski...

      Usuń
  18. właśnie zrobiłam ten piernik i....jest przepyszny!!!! Jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania, a w smaku naprawdę mu niczego nie brakuje. Przełożyłam go konfiturą z płatków róży i cała rodzinka się nim zajada. Wielki plus także dla polewy! dziękuję za przepis, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też go uwielbiamy - bardzo się cieszę, że tak smakował :) pozdrawiam

      Usuń
  19. A robiła Pani bez powidel? Mam szansę na sukces bez użycia tego składnika???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, bez powideł będzie na pewno bardziej suchy - taki powiedzmy - "murzynkowaty" - ale da radę :) pozdrawiam

      Usuń
  20. A czy można ciasta użyć na muffinki piernikowe? :) czy wystarczy na 10-15 takich ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł :) Pewnie, że można :) spokojnie ciasta wystarczy :) tylko proszę skrócić czas pieczenia - kontrolowałabym patyczkiem po 15-20 minutach, aż do suchego. Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Wyszedł świetny, dzieciaki były wniebowzięte, wcale nie chcą teraz jeśß innych ciast ! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy do ciasta można dolozyc orzechy włoskie pokrojone? Zeby bogatszy był świątecznie. Pozdrawiam. Joanna

    OdpowiedzUsuń
  23. Najlepszy przepis i smak piernika jaki piekłam...polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że tak smakował, pozdrawiam 😁

      Usuń
  24. Rewelacyjny przepis. Zrobiłem w sobotę i przyniosłem do pracy, a moje koleżanki były zachwycone i wszystkie wzięły przepis. Polecam mniam,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepyszny.... Wprost mega.... Mięcuitki, wilgotny, naprawdę smaczny. Polecam z całego serca������

    OdpowiedzUsuń
  26. Wychodzi mocno słodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to zależy, jak kto odczuwa :) Jest trochę słodki, bardzo chyba nie. Zawsze można dać trochę mniej cukru, jeśli się nie lubi. Ksylitolu na pewno mniej bo jest słodszy niż cukier

      Usuń