wtorek, 3 lutego 2015

Faworki Babci Stasi

Sprawdzony przepis na faworki mojej Teściowej - mistrzyni słodkości wszelakich, która (z wielu wypróbowanych przepisów) właśnie ten wykorzystuje i poleca.
Polecam i ja taki przepis na chrust :)

chrustSKŁADNIKI 
500g mąki 
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 żółtka+1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
100g masła
tłuszcz do smażenia




WYKONANIE
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Dobrze wyrabiamy
i przez kilka minut obijamy wałkiem z każdej strony - ciasto dobrze się napowietrzy i faworki będą kruchutkie i lekkie. Wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki. Wałkujemy cieniutkie  placki. Radełkiem lub nożem wycinamy paski o szerokości 2.5-3 cm i długości 10-12 cm (najlepiej tniemy z długości po skosie)  Każdy pasek nacinamy po środku  i przekładamy jeden koniec przez dziurkę.  Instrukcja obrazkowa tutaj
Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)

Zapraszam też na  ,  faworki błyskawiczne, proste pączki z serka ,  ekspresowe pączki bananowe , szybkie pączki z ricotty pączki z marmoladą  oraz łatwe faworki 
i tureckie pączki

chruściki
łatwe faworki

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

4 komentarze:

  1. Pyszne faworki, jak ja je uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. chruściki są przepyszne Wolę od pączków

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie się podoba info o ciasteczkach tych wirtualnych. Na onecie to takie nachalne atu pełna kultura. Pozdrawiam, skipperBB

    OdpowiedzUsuń
  4. Uważam, że porządnym faworkom nie potrzeba proszku do pieczenia, poza tym jest niezdrowy. Ja robię bez masła. Czy z masłem smakują i smażą się lepiej?

    OdpowiedzUsuń