czwartek, 30 kwietnia 2015

Szparagi z jajkiem sadzonym

Jajko sadzone na szparagach - pyszna propozycja dla miłośników szparagów - świetnie komponują się z jajkami :)

szparagi
SKŁADNIKI (2 porcje
1 porcja - 215 kcal)
1/2 pęczka zielonych szparagów
2 jajka
1 łyżka roztopionego masła
sól morska
pieprz 
opcjonalnie parmezan (I1 łyżka)
szczypiorek
kilka listków bazylii
masło do smażenia


PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości.Gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody (wrzucamy na osolony wrzątek ze szczyptą cukru - i gotujemy 8 minut od momentu ponownego zagotowania się wody). Na maśle przygotowujemy jajka sadzone z solą i pieprzem. Odcedzone szparagi polewamy stopionym masłem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Kładziemy jajka na szparagi. Możemy posypać parmezanem. Oprószamy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii. Podajemy solo lub z ciemnym pieczywem. Smacznego :) 

jajka sadzone

szparagi przepis





1 porcja - 215 kcal
- białko - 10,5 g
- tłuszcz - 17,9 g
- węglowodany - 5,1 g
- błonnik - 1,9 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram

1 komentarz: